Franjevci u inozemstvu

Najave

9.12.2023. Podmilačje/Zagreb

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Župa sv. Jurja mučenika

Franjevci Bosne Srebrene, ugovorom s hvarskim biskupom Slobodanom Štambukom, preuzeli su upravu nad župom Sućuraj na otoku Hvaru 21. listopada 1990. godine. Župa im je povjerena na pedeset godina. Preuzeli su i brigu za održavanje župne crkve i kuće. Crkva je izgrađena 1897. u neoromaničkom slogu, a kao župna kuća služi bivši augustinski samostan iz 13. stoljeća, čije su prve temelje u 9. stoljeću postavili redovnici sv. Bazilija. Na samostanu je ploča na kojoj piše: „Ovaj samostan potječe iz devetoga stoljeća. Dogradiše ga oci pustinjaci sv. Augustina u trinaestom stoljeću. Zapališe ga omiški gusari 1280. i Turci 1526. 1539. 1571. 1663. i 1664. Ovdje je boravilo nekoliko makarskih biskupa. Od 1789. samostan služi i kao župni dvor. Obnoviše ga 1993. franjevci Bosne Srebrene. Oni godine 2008. s pukom i Općinom Sućuraj postaviše ovu ploču“.

U 17. stoljeću u Sućurju su bila tri samostana i tri župe. Zbog turskih zlodjela i nasilja, franjevci iz Zaostroga i Živogošća sa svojim narodom doselili su se u Sućuraj. Fratri iz Živogošća sagradili su samostan i crkvu Sv. Križa, koji su uništeni pri kraju Drugog svjetskog rata, a fratri iz Zaostroga napravili su samostan i crkvu Sv. Ante. Samostan je danas vlasništvo jedne obitelji, a crkva, sagrađena 1663. godine, još uvijek je vlasništvo samostana u Zaostrogu. U njoj se nalaze vrijedni muzejski eksponati.

hrvatska_sucuraj_2.jpg

Župa Sućuraj ima ženski zbor čije članice su vrlo aktivne i u uređivanju župne crkve i crkve sv. Ante. Aktivna je i skupina ministranata i ministrantica.

U 2017. godini iz župe Sućuraj je pet studenata, četiri srednjoškolca i četrnaestero djece u mjesnoj osnovnoj školi.

Sućuraj je u svojoj povijesti imao mnogo poznatih osoba, a i danas ih ima, npr. sadašnji rektor Splitskog sveučilišta.

O Sućurju je napisano nekoliko knjiga od kojih je najpoznatija ona „ Na punti Hvara – povijest Sućurja“ od prof. dr. Nikole Anića. 

Župa po zadnjoj statistici početkom 2017. godine ima oko 200 vjernika u 90-tak, uglavnom staračkih obitelji. U župi djeluju dvojica svećenika od kojih je jedan župnik župa Bogomolje i Gdinj, koje se pastorizira po dogovoru s biskupom Štambukom. Bosanski franjevci su u Sućurju temeljito obnovili samostan i župnu crkvu u kojoj je postavljeno deset vitraja akademskog slikara Vlatka Blažanovića, a umjetničkih djela ima i u samostanskoj blagovaonici, kao i jedan rimski mozaik. 

Sućuraj

tel: 00385/21 773 269

tel: 00385/21 773 269