Franjevci u inozemstvu

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Franjevački samostan i župa Sv. Petra i Pavla

Župa Bajza se nalazi na sjeveru Albanije. Smještena je uz Skadarsko jezero, uz put Skadar-Podgorica i prostire se sve do granice sa Crnom Gorom. Utemeljena je 1825. godine. Iste godine je tu izgrađen samostan. Od tada je župa imala i svoje matice.

Zanimljivo je da je tu godine 1883. utemeljeno i kroz četiri godine djelovalo Franjevačko sjemenište franjevaca Reformata, dok nije premješteno u Skadar. Crkva i zvonik izgrađeni su 1889-1898. godine. Nakon potpune zabrane vjere u Albaniji, 1967. godine, komunisti su potpuno srušili i crkvu i samostan i na tom mjestu izgradili školu, koja i danas radi.

Poslije dolaska slobode vjere 1990. god., misa se slavila u jednom velikom magacinu, u koji je moglo stati oko 2.000 vjernika. Bajza je u to vrijeme bila jedna od najvećih župa u Albaniji, sa preko 8.000 vjernika, koji su odmah u velikom broju počeli dolaziti na sv. Misu.

Fratri su u početku župu služili iz Skadra. Prvo je tu tri godine je djelovao Fra Anton Nua (1992.-1995.), u to vrijeme gvardijan Franjevačkog samostana Gjuhadol u Skadru, a potom devet godina fra Anđelko Kamenčić (1995-2004) – obojica članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Fra Anđelko je uspio tri puta blagosloviti svaku kuću u župi i napraviti župnu kartoteku.

Godine 1992. iz Asiza su u Bajzu došle Sestre franjevke misionarke od Djeteta Isusa, koje su se odmah uključile u pastoral.

Izgradnja nove velike župne crkve započela je 1994. godine, a samostan je sagrađen 1998. Fra Anđelko je izgradio filijale Koplik i Dobre, koje su u to vrijeme također pripadale Bajzi, ali su potom odvojene kao samostalna župa (dodijeljena salvatorijancima). Danas župa Bajza ima šest filijala: Pjetroshan, Vukpalaj, Kosan, Gradec, Fermu i Mokset.

albanija_bajza_2.jpg

Od 1. srpnja 2016. u ovom samostanu se nalazi fra Aleksander Tanushi franjevac “Bosne Srebrene”, na ispomoći braći u Albanskoj franjevačkoj Kustodiji. Fra Aleksandër je prvo imenovan župnikom župe svetog Marka u Kastratu. Uz to je određen za pomoćnog meštra postulanata i pomoćnika promicatelja zvanja.

Od 1. listopada 2016. fra Aleksander je od Uprave Kustodije imenovan gvardijanom i župnikom u Bajzi. On je uz božićne blagdane obavio blagoslov kuća cijele župe i tom prigodom sačinio detaljnu statistiku. Prvog siječnja 2017. župa Bajza je imala 24 naselja, 876 naseljenih kuća i 184 nenaseljenih. Trenutno u župi živi 3.458 vjernika a izvan župe još 3.556.

Kroz godinu dana fra Aleksander je mnoge vjernike pripremio za sakramente. Podijelio im krštenje, krizmu i crkveno vjenčanje. Obnovio je i uredio župni ured.

Od 2012. godine u Bajzi je uz crkvu stajao nedovršen zvonik, kojeg je fra Aleksander uspio dovršiti u prvoj polovini 2017. godine. Također je radio na unutarnjem uređenju crkve: renovirao je prozore, vrata i klupe. Uza sve to dosta je urađeno i na uređenju velikog dvorišta.

Godine 2016. Franjevački samostan u Bajzi postao je kuća Postulature, koja je ovamo premještena iz Laça (Ljač). Prva generacija postulanata iz postulature u Bajzi, njih trojica, započeli su novicijat 17. 09. 2017. u Lezhu (Ljež), a trenutno se u postulaturi za novicijat pripremaju dva postulanta.

Osim fra Aleksandra, samostansko bratstvo čine još: odgojitelj postulanata, fra Valentin Rroku, i fra Fran Përlala, župnik župe Kastrat.

Bajza

Fra Aleksander Tanushi, OFM

Kuvendi Françeskan

“Shën Pjetri e Pali”

 

Kisha Katolike
Rr. Shën Pjetri e Pali
AL – 4306 BAJZË
SHQIPËRI / ALBANIA

[email protected]

+355 69 482 57 08

Fra Aleksander Tanushi, OFM

Kuvendi Françeskan

“Shën Pjetri e Pali”

 

Kisha Katolike
Rr. Shën Pjetri e Pali
AL – 4306 BAJZË
SHQIPËRI / ALBANIA

[email protected]

+355 69 482 57 08