Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Franjevački konvikt

Konvikt, učenički dom Franjevačke klasične gimnazije Visoko, sagrađen je 1928. godine. Nakon II. svjetskog rata, komunističke represije i oduzimanja Konvikta te posljednjeg rata i izbjeglištva, Konvikt nam je ponovno vraćen, obnovljen i otvoren početkom školske godine 2009./2010., točnije 7. 9. 2009. godine.

Konvikt je odgojno-obrazovna institucija Franjevačke provincije Bosne Srebrene posvećena odgoju i izobrazbi tzv. vanjskih đaka. Zajedno s našom Gimnazijom, čiji je sastavni dio, služi kao školski i stambeni prostor za sve mlade koji žele u ugodnom ambijentu stjecati plemenita znanja i vještine te se tako spremati za život.  Program prema kojem se odvija odgoji rad u Konviktu usklađen je s odredbama Zakona o učeničkim domovima i prilagođen posebnim zahtjevima i potrebama naše Gimnazije. Odgoj u Konviktu ima za cilj formiranje cjelovite osobe, otkrivajući i poštujući osobitosti, želje, interese svakog pojedinog učenika. Posebna pozornost se posvećuje intelektualnom odgoju. Za sve učenike organizirano je popodnevno učenje, a prema potrebi i u dogovoru s profesorima učenicima se nudi i dodatna instruktivna nastava. Na taj način oni se vježbaju u pravilnoj raspodjeli vremena i stjecanju radnih navika, te uviđaju ulogu i važnost učenja u procesu stjecanja znanja i ispravnog djelovanja.

Uz redovne školske aktivnosti učenici aktivno sudjeluju u radu pojedinih sekcija (glazbena, likovna, sportska, ekološka). Posebnu pozornost posvećujemo duhovnom odgoju učenika koji stanuju u Konviktu, a postoji i FRAMA Visoko koja broji 40 članova.

Broj učenika se iz godine u godinu povećavao. Na početku školske godine 2009./2010. u Konvikt su bila tri razreda tzv. vanjskih đaka, s ukupno 57 učenika i učenica. Četrdeset učenika i učenica primljeni su na stanovanje u Konvikt. U ovoj školskoj godini 2017./2018. upisano je osam odjeljenja tzv. vanjskih đaka, a broj onih koji stanuju u Konviktu popeo se na 102.

Odgojitelji u Konviktu su fra Stipo Alandžak, s. Željka Dramac, s. Anica Markelić i s. Lidija Jurišić. Za rad u kuhinji i za održavanje prostorija u Konviktu uposleno je pet kuharica, dvije čistačice, noćni čuvar i kućni majstor.

franjevacki_konvikt_1.jpg

Učenici o Konviktu

Konvikt je zgrada koju mnogi mogu nazvati drugim domom, posebno oni koji pohađaju Franjevačku klasičnu gimnaziju, a dolaze iz udaljenih krajeva. Oni odlaze kućama možda jednom mjesečno, a neki i rjeđe. Ostali idu svakoga petka nakon nastave i vraćaju se nedjeljom uvečer, kada se svi okupljamo u holu zgrade na tzv. prozivci.

Ono što je svakodnevno u Konviktu jest ustajanje u 7:00, doručak u 7:30. Nakon toga je nastava do 14:00 te ručak. U popodnevnim satima imamo učenje, što mi nazivamo šutnjom. Prva šutnja započinje u 15:45, a završava u 17:00, druga traje od 17:30 do 18:50. U 19:00 sati je večera, a poslije večere slobodno vrijeme. Imamo ga i nakon ručka. Ono je najčešće ispunjeno odmorom, igrom i pjesmom. Međutim, mnogi od nas članovi su raznih sekcija koje se održavaju upravo u tim terminima.

Život u Konviktu prati kako školsku, tako i liturgijsku godinu. Odgajateljice animiraju susrete i razna događanja u vrijeme došašća i korizme. Obavezno je tu i prigoda za svetu ispovijed. Početkom prosinca u Konvikt navrati i sveti Nikola.

Svatko od nas na jedan se dan u godini osjeća posebno, na datum našeg rođenja. Međutim, sreća je veća kada je imamo s kim dijeliti, a mi svakog mjeseca priređujemo rođendanske zabave za sve one koji su taj mjesec rođeni. Na taj dan, simboličnim darovima uveseljavamo jedni druge.

Frama je također aktivnost koja je dostupna konviktorcima, a uključuje ih u različite projekte i omogućuje česte izlete, putovanja i druženja. Treba spomenuti hodočašće u Međugorje te odlazak na Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovar u travnju 2017. A da nam molitveni prostor ne bi bio samo prostorija, svaku večer u 22:00 u njemu se moli krunica.

Za red i mir, ali i naš odgoj brinu se naši odgajatelji, fra Stipo, s. Lidija, s. Željka, s. Anica i s. Kristina, koje sa sigurnošću mogu nazvati podrškom i prijateljima, ali i zahvaliti im se za sve što čine za nas, zato što su u svakom trenutku uz nas i bez obzira na probleme i teškoće ne odustaju od svog cilja- učiniti od nas dobre, pristojne i samostalne ljude.
 

Maja Slomo, III.a

franjevacki_konvikt_2.jpg

Frama – tko? Što? Kako?

Prema Statutu Franjevačke mladeži to je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkog svjetovnog reda. Od 2011. godine Frama je i u Visokom, točnije u Konviktu i već godinama na svojim susretima okuplja učenike Franjevačke klasične gimnazije.

Za malu, ali hrabru Framu Visoko često se kaže da je jako posebna, ali po čemu? Ono što našu Framu najviše razlikuje od drugih Frama jesu sami framaši koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, zbog čega naše bratstvo predstavlja spajanje različitih običaja. Kao i svi drugi i mi se okupljamo jednom tjedno, i to ponedjeljkom. No, to je samo službeni susret. Živeći u Konviktu mi svaki dan provodimo zajedno razmjenjujući iskustva, trudimo se biti oslonac jedni drugima i nastojimo svaki dan učiniti zanimljivim.

Međutim, Konvikt i Frama Visoko nisu bitni samo nama. Već godinama Frama Bosne Srebrene i Frama Bosne i Hercegovine upravo kod nas održavaju svoje najbitnije susrete poput Škole animatora i raznoraznih seminara. Kako framaši iz cijele BiH često svoje vikende provode u našoj kući, ona je dobila još jedan naziv – Kuća Frame. Zahvaljujući tomu nijedan susret ne prolazi bez sudjelovanja „visočkih“ framaša koji se uvijek pokažu kao najbolji domaćini.

O Frami bi se moglo danima govoriti i mnogo toga napisati. Vrijeme provedeno u njoj puno je dragocjenije od onog provedenog u kafiću, za TV-om ili na mobitelu. Kao i sve drugo u životu i ona donosi poneke poteškoće i odricanja, ali puno više iskustva, uspomena i prijateljstava. Na kraju mogu samo reći: „Dragi budući framaši odvažite se i ne bojte se svoj život posvetiti Kristu i poput sv. Franje koračajte hrabro kroz život šireći radost, ljubav i veselje.“
 

(Magdalena Bilkić, IV.r)

Za historiju konvikta klikni ovdje

Kontakt:

VISOKO – FRANJEVAČKI KONVIKT

Bosne Srebrene 4,

71 300 Visoko

Tel.: 032/738 724

fra Stipo Alandžak, ravnatelj