Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Korizmeno vrijeme
15.2.2018.

Čistom srijedom započinje liturgijsko vrijeme koje se naziva Korizma (lat. quadragesima) četrdesetnica. Korizma je vrijeme u kojem se katolici intenzivno pripremaju za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. Crkva vjernicima preporuča to milosno vrijeme za molitvu, post, pokoru i djela milosrđa. 

Bosanski franjevac fra Leonardo Čuturić u knjizi „Vjera Bosne“ opisuje kako katolici u Bosni, tridesetih godina prošlog stoljeća, doživljavaju ovo vrijeme i kakve prakse imaju.

Fra Leonardo piše: „Čista srijeda (Pepelnica). U Bosni se zove „čistom srijedom" vjerojatno zato, što se prije na taj dan moralo sve suđe očistiti i otkuhati od mrsaline, te time za posna jela pripraviti...Slavi se u Bosni ne kao kakva svetkovina, nego kao početak pokorničkoga vremena Korizme. Kojima nije daleko,doći će taj dan na misu, da čuju prvu Korizmenu propovijed i da im svećenik pospe glave blagoslovljenim pepelom. Ovoga pepela malo uzmu u crkvi i ponesu kući, da njim pepeljaju starce i bolesne, koji ne mogoše do crkve. Vjeruju da će proći glavobolja, kad se glava pospe ovim blagoslovljenim pepelom...“
„Stari redovnici – dušobrižnici, čitavi pokornici, dobro su poučili bosanski puk o pravom značenju korizme, kad no se mora promišljati prigorka Muka Isukrstova i činiti pokora za svoje grije...“ Tako su se kroz Korizmu držali strogi tzv. „tvrdi postovi“ odreknuće od mesa i svega bijeloga (mliječnih proizvoda).

"...Drugi način provođenja Korizmene pokore u Bosni sastoji se u posvemašnjem odreknuću svih svjetovnih ispraznosti: veselja, sijela, igranja prstena, gizde. Ženskadija skinu sa sebe svijetle boje i nakit, a muškadija izvrate misne haljine, što se zove u Bosni rušiti se. Zanijemi svjetovna pjesma i tamburica, a namjesto toga uči se kršćanski nauk, negdje se po kućama pjevaju tugaljive Korizmene pjesme, osobito obljubljeni narodni „Gospin plač." "Korizmenom raspoloženju vjernika doprinosi i Crkva. Svih Korizmenih nedjelja i petaka obavlja se u crkvi ganutljiva pobožnost „Put križa“, pri kojoj sav puk pjeva kod pojedine postaje onu pučki „Od bolesti, Majko sveta“ ili onu Miletićevu „Rascviljena Božja Mati.“

Katolici i danas na sličan način doživljavaju ovo crkveno razdoblje ali se ipak uočavaju male promjene, kao što su ublažavanje strogog posta i promjene nekih običaja zbog životnih okolnosti u kojima danas živimo.

 

Izvor: FpuB