Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Franjevci iz Bosne kod sestara klarisa u Ruandi
6.2.2018.Kamonji/Ruanda

U okviru posjete Ruandi prigodom 20. obljetnice ubojstva fra Vjeke Ćurića, bosanski franjevci, zajedno s biskupom fra Markom Semrenom i prijateljima iz Hrvatske, su zadnjega dana boravka u Ruandi posjetili i jedan od samostana klarisa u ovoj zemlji.

Naime, u središnjem dijelu Ruande se nalaze dva samostana klarisa, a trenutačno se vrše pripreme za otvaranje i trećega samostana koji će biti smješten na sjeveroistoku zemlje. Mi smo odlučili posjetiti samostan sv. Klare, koji se nalazi u mjestu Kamonji, udaljenom 20 km od misije Kiwumui i osnovan je 1981. godine. U ovom samostanu se trenutno nalazi 37 sestara klarisa. U drugom samostanu sv. Franje, koji se također nalazi u blizini i osnovan je 2004. godine, trenuntno boravi 17 sestara.

Zanimljivo je bilo slušati sudbinu sestara klarisa iz ovoga samostana, koje su za ratnoga vihora u Ruandi kada je samostan brojao 24 sestre, morale pobjeći najprije u Ugandu, a onda provesti i neko vrijeme u matičnom samostanu u Asizu prije nego se prva skupina od 5 sestara mogla vratiti u Kamonji. Za njima su onda u skupinama pristizale i druge. Pripovijedale su o zgarištu i ruševinama koje su zatekle po povratku, ali su odlučile započeti sve iznova. A mi smo im pripovijedali o sudbini naših sestara na Brestovskom koje su za vrijeme rata bile na liniji razdvajanja i o njihovoj neustrašivoj vjeri ostati usprkos svemu u svome samostanu zajedno s narodom.

Sestre su nas, uostalom kao i sav narod u Ruandi, oduševile svojom vedrinom. Kada smo im pred sam odlazak ispričali kako naše sestre na Brestovskom u okviru dnevnih aktivnosti peku hostije za svetu misu, one su nam rekle da se bave ručnom izradom misnica. Sa zadovoljstvom smo od njih ponijeli nekoliko misnica u kojima ćemo slaviti svetu misu i u molitvi se sjećati ove predivne zemlje i ljudi koji žive u njoj.

fia