Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Dolazak u Ruandu na obilježavanje fra Vjekine smrti
30.1.2018.

Jučer je u Ruandu stiglo izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje će u subotu 3. veljače sudjelovati na obilježavanju 20. obljetnice smrti fra Vjeke Ćurića, koja će se održati u misiji Kiwumu. Čine je fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, fra Želimir Gogić, župni i samostanski vikar iz Kreševa, fra Zoran Tadić, župnik iz Bugojna, fra Anto Barišić, župnik iz Petrinje, vlč. Marinko Filipović, župnik župa Novo Sarajevo, Danijel Mrvelj, poduzetnik iz Zagreba i fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Po dolasku u Centar fra Vjeko Ćurić srdačno nas je pozdravio fra Ivica Perić, voditelj ovoga Centra zajedno s ostalom braćom franjevcima. Jutros smo slavili svetu misu zajedno s domaćim franjevcima i okupljenim narodom.  Jutarnju svetu misu je predvodio fra Aimable Bizimungu, definitor i meštar postulanata iz susjedne Kenije. On je u svojoj propovijedi spomenuo i život fra Vjeke Ćurića koji je bio duboko prožet vjerom i nadom te velikom ljubavlju prema narodu u Ruandi, gdje je i podnio mučeničku smrt.

Nakon svete mise smo se okupili kraj groba fra Vjeke Ćurića koji se nalazi u crkvi, izmolili opijelo za pokoj njegove duše, molili da nam Bog udijeli milost kršćanskog svjedočenja po njegovu primjeru, a onda posjetili i školu koja nosi njegovo ime. Ondje smo nazočili jutarnjem okupljanju brojne djece u školskom dvorištu i njihovoj jutarnjoj molitvi, a onda ih posjetili i u njihovim učionicama od djece predškolske dobi pa sve do onih u strukovnim školama. Poseban je događaj u ovoj siromašnoj zemlji gledati djecu s bogatim osmijesima na licu i svjedočiti kako započinju novi dan s iskrenom molitvom na usnama.

U subotu 3. veljače će biti svečana sveta misa u 10:00h na kojoj će sudjelovati i drugi crkveni dostojanstvenici te tako odati zahvalu Bogu za život bosanskog franjevca koji je svojom mučeničkom smrću posvjedočio svoju ljubav prema Bogu i ljubav prema narodu iz Ruande.

U isto vrijeme u našoj Bosni u Osovi – rodnoj župi fra Vjeke Ćurića – održat će se program kojim će također biti obilježena 20. obljetnica fra Vjekine smrti. Na taj način bit će na duhovan način biti povezani naša Bosna – zemlja koja je iznjedrila kršćanskog mučenika – i Ruanda, zemlja koja je fra Vjeki postala novi dom i mjesto njegovog mučeništva i počinka.

 

fia