Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Nedjelja zahvale za Božja dobročinstva
12.10.2020.Orašje

U crkvi se na drugu nedjelju u listopadu slavi Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva i plodove zemlje. Tako smo i mi u našoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju u nedjelju, 11. listopada 2020., prigodnim programom zahvale za žetvu s plodovima, za darovani svijet, plodove zemlje i rada naših ruku obilježili ovaj dan.

Misu zahvale za Božja dobročinstva predvodio je fra Bono Kovačević, župnik. U homiliji fra Bono naglašava da svi dobri darovi koje smo dobili na dar ohrabruju nas da darujemo i dijelimo, da svi ljudi mogu živjeti i da nastane novo lice zemlje. Na kraju propovijedi fra Bono je posebno istaknuo da smo pozvani da zahvaljujemo Bogu za sve što je njegovom pomoću raslo i razvijalo se u našemu životu.

Slavlje je započelo svečanim ulazom i prinosom darova. U svečanoj procesiji na samom početku misnog slavlja na oltar su preneseni plodovi zemlje i rada ljudskih ruku. Naši vjeroučenici zajedno sa svojim roditeljima sudjelovali su u prinošenju darova. Za vrijeme prinosa darova sedam prenositelja prenijela su male košare s voćem, povrćem, kruhom, grožđem, orasima, žitom, cvijećem i ostalim plodovima predajući ih u ruke svećenika, a drugi devet uz prigodne tekstove izrekli su zahvalu Bogu za dobru žetvu ove godine i za sve ljude koji su za nas sijali, radili i želi.

U molitvi vjernika vjeroučenici osnovne i srednje škole izrekli su zahvalnu molitvu Bogu za sve njegove darove, za plodove zemlje, plodove voćnjaka, njiva, vinograda, vrtova, a posebno  za kruh naš svagdanji.

Brojni plodovi položeni na stol sa žetvenim darovima ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti a blagoslovna  molitva: „Dobri Bože, blagoslovi nas i ove tvoje darove. Blagoslovi sve koji rade za nas, koji nam daruju radost i život. Blagoslovi nas i sve koji nastavljaju dijeliti i darivati“ dodatno je pobudila osjećaj zahvalnosti u vjernicima koji su sudjelovali u misnom slavlju.

Na kraju slavlja okupljeni vjernici blagovali pripravljeni kruh i plodove zemlje, koje su vrijedne domaćice same ispekle za ovu prigodu.

Ovom prigodom želimo se zahvaliti svima koji su sudjelovali u obilježavanju zahvalne nedjelje za Božja dobročinstva a posebno svima onima koji su s ljubavlju sudjelovali u misnom slavlju, što je razveselilo sve prisutne na svetoj misi.

Župa Orašje