Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Mlada nedjelja u Vjersko-kulturnom središtu Plehan
11.6.2019.Plehan

Dana 09. lipnja 2019. godine, na svetkovinu Duhova – Pedesetnicu, na Plehanu su se okupili hodočasnici iz Potočana i Odžakog kraja, te suradnici i prijatelji Radio Marije u Bosni i Hercegovini.

Od studenog 2017. godine pobožnost Mlade nedjelje i Blagoslov s Presvetim počeli su poprimati oblik hodočaničke pobožnosti. Svake Mlade nedjelje na Plehanu se okuplja sve veći broj vjernika, kako protjeranih i raseljnih župljana i vjernika Plehanskog kraja, tako i vjernika iz čitavog samostanskog područja Franjevačkog samostana Plehan, Bosanske Posavine, te čitave Bosne i Hercegovine, Hrvatske, a i šire. Od veljače 2019. godine ova hodočasnička pobožnost svake Mlade nedjelje prenosi se na Radio Mariji u Bosni i Hercegovini, a svakog sljedećeg mjeseca u širenje Evanđelja s Plehana uključivale su se i druge medijske kuće: Radio postaja Orašje, Radio postaja Odžak, Internet radio Posavina, te Posavine TV i IPTV Bosanska Posavina koja je počela s radom 1. svibnja 2019. godine. U svim ovim nastojanjima omogućilo se da slušatelji Radio Marije u Bosni i Hercegovini, Radio postaje Odžak, te Posavina TV i IPTV Bosanska Posavina redovno mogu pratiti i sudjelovati u jačanju duhovnog života na Plehanu, ne samo kroz pobožnost Mlade nedjelje, nego i kod drugih duhovnih događaja koje organizira Franjevački samostan u Vjersko-kulturnom središtu Plehan: pobožnosti, duhovne obnove, blagoslovi i slično.

Osim duhovnih događaja Franjevački samostan sv. Marka u Vjersko-kulturnom središtu organizira i kulturne događaje, poput prezentacije projekta, predstavljanja knjiga, a u Vjersko-kulturnom središtu Plehan ove godine, 15. lipnja održat će se i Likovna kolonija PLEHAN, u suradnji sa Književno-likovnim društvom Berislavić iz Slavonskog Broda.

Na taj se način nastoji Plehanu vratiti onaj i duhovni i kulturno-umjetnički značaj kojeg je imao i prije ratnih stradanja. Čitav kompleks Vjersko-kulturnog središta Plehan još uvijek je u izgradnji, te se za potrebe vjerskog središta uređuje nanovo sagrađena samostanska i župska crkva sv. Marka Evanđelista, a za potrebe kulturnog blaga i događanja gradi se Muzejsko-galerijski prostor. Nadamo se uskoro započeti i sa gradnjom nove zgrade Franjevačkog samostana Plehan, primjerenu za život franjevačke zajednice na Plehanu, koja je kroz čitavu povijest bila pokretač i duhovnog i kulturološkog rasta svijesti u ovom dijelu Bosanske Posavine.

DFS