Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Mlada nedjelja i mlada misa - sekundicija na Plehanu
15.9.2021.Plehan

Mlada nedjelja i Mlada misa-sekundicija fra Mislava Lukačevića, svećenika Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda pod geslom „Ljubav nije ljubljena“ (sv. Franjo Asiški) okupila je u nedjelju, 12. rujna u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini tristotinjak Plehančana i vjernika okolnih mjesta.

Uz plehanskog župnika i gvardijana fra Antu Tomasa suslavili su: fra Ivan Marić, župnik u Koraću i dekan Derventskog dekanata, fra Ivan Ćurić, te župnici susjednih župa fra Mirko Filipović, fra Franjo Dalibor Stjepanović, fra Jozo Puškarić i vlč. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi. Posluživao je trajni đakon Ivan Jeleč.

„Fra Mislave, sine djedovine, ti si ponos naše Posavine. Posavina naša siromašna i mala brojne je svećenike dala. Naši svećenici, naši su putokazi. To nama treba da spoznamo put od zemlje do neba“, dirljive su riječi recitacije koju je mladomisniku fra Mislavu napisala povratnica Ana Gostinčar, a pročitao ju je na početku mise gvardijan fra Anto.

Pozdravljajući mladomisnika i njegove roditelje gvardijan je pozdravio i mladomisnikova kuma Mijata Stanića, zauzetog Plehančanina, člana Upravnog odbora gradnje novoga plehanskog samostana.

Budući je rođen 1986. godine u Slavonskom Brodu od oca Damira i majke Brankice, Plehančanke fra Mislav se u homiliji prisjetio razigranih dječačkih dana provedenih kod djeda i bake u njihovom rodnom mjestu selu Stanići- zaselak Šumari te iskazao svoju zahvalu gvardijanu fra Anti što ga je pozvao da svoju Mladu misu sekundiciju slavi u njihovoj rodnoj župi te moli za njihove duše.

Osvrćući se na misna čitanje te nedjelje fra Mislav je pozvao vjernike da kroz njih promišljaju koji je istinski smisao života u njihovoj svakodnevnici. „Ako shvatimo da je odgovor na moju svakodnevnicu Bog – Isus Krist, koji nam je objavio lice Božje, samoga sebe, naći ćemo smisao našega života u svakodnevnici, a ako smisao tražimo u svjetovnom.-materijalnom, u ljudskim idolima, nećemo biti sretni. Pitanje koje je postavio svojim učenicima, Petru, koji je stup Crkve – 'A vi , što vi kažete tko sam ja',  Isus postavlja i svakome od nas. To je intimno pitanje koje ulazi u našu nutrinu, stoga iz našega srca treba izaći odgovor. Ako je moj iskustveni odgovor da je Isus smisao moga života, onda ćemo živjeti- imati mir. Ako je odgovor suprotan onda ćemo samo životariti. Prihvaćati ili ne prihvaćati Krista naša je životna borba. Samo ako ga potpuno prihvatimo do one točke da možemo reći - želim umrijeti Isuse u Tvojoj ljubavi, imat ćemo smisao - puninu života“, rekao je uz ostalo fra Mislav.

Na kraju je poručio: „Danas kada se u Crkvi spominjemo imena Blažene Djevice  Marijina želim vam da budete Mala Gospa  - da budete mali pred Bogom. Želim vam da budete Velika Gospa – da budete veliki pred grijehom kako biste imali život, život vječni.“

Slavlje je pjevanjem uveličao zbor župe sv. Josipa u Gornjoj Dubici.

Svaki je, pa i najmanji događaj, u plehanskom porušenom kraju velik i važan, a da i im je ovaj doista bio veličanstven potvrdili su povratnici kao i Plehančani koji su za tu prigodu došli iz raznih zemalja Europe gdje su 1992. morali u izbjeglištvo. Odjeveni u narodne nošnje svoga kraja neki od njih zajedno s članovima KUD-a Tamburica Koraće i KUD-a Žeravac svoju zahvalu mladomisniku iskazali su na svoj način poslije mise ispred plehanske ljepotice – nove župne crkve uz izvorne pjesme i kolo.  

Veselo je bilo na zajedničkom ručku koji su župljani za sve priredili.

Kako je tradicija u tome kraju obdarili su svoga mladomisnika Plehančani i ostali nazočni, a on je prikupljene novčane priloge darovao gvardijanu fra Anti za novi samostan koji je u gradnji. Zahvalio im je mladomisnik i potaknuo ih da i dalje čuvaju i njeguju tradiciju svoga kraja,  a napose zajedništvo.

U znak zahvale što su ga pratili u njegovoj svećeničkoj formaciji i za sve dobro koje čine fra Mislav je uz prigodne darove posebno zahvalio gvardijanu fra Anti Tomasu, svome kumu Mijatu Staniću i slavonskobrodskom gradonačelniku Mirku Duspari, koji je sa suprugom Ozanom bio nazočan toga dana, kao i na događajima njegovih svečanih zavjeta 7. srpnja 2019. u crkvi Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu i svećeničkog ređenja 5. lipnja ove godine u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici kao i Mlade mise koju je slavio 27. lipnja ove godine u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu.

Zahvaljujući Posavskoj televiziji Plehančani raseljeni diljem svijeta mogu pratiti mise Mlade nedjelje s Plehanu, koje ova medijska kuća već duže vrijeme prenosi izravno preko you-tube kanala.

B. Lukačević