Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Misa za poginule hrvatske branitelje
17.5.2021.Orašje

Povodom obilježavanja 29. obljetnice 106. brigade HVO Orašje u subotu, 15. svibnja 2021. u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju slavljena je sveta misa za sve poginule, nastradale i nestale  hrvatske branitelje HVO Orašje i za sve blajburške žrtve.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je župnik župe blaženog Alojzija Stepinca U Orašju fra Bono Kovačević, a suslavitelji su bili vojnik kapelan i župni vikar u Domaljevcu fra Marinko Živković, gvardijan iz Tolise fra Marijo Jurić, župni vikar iz Tolise fra Marko (mlađi) Oršolić te župnik župe Imena Marijina Oštra Luka - Bok don Zlatko Ivkić.

U uvodim mislima propovijedi posvećenoj poginulim, nastradalim i nestalim braniteljima iz vremena Domovinskog rata te iz vremena blajburške tragedije hrvatskog naroda, ali svim nevinim žrtvama ratova i “svima onima koji su ranjene duše ili tijela”, župnik fra Bono Kovačević rekao je kako nas povezuje i ujedinjuje zajednička ljubav i molitva da se pomoli se za sve one koji su razasuli svoje kosti za našu slobodu. Svima prisutnima bez obzira na dob, spol, obrazovanje, posao koji obnašaju, funkciju na kojoj jesu u svome životu, glasno i jasno poručio je: Ne trgujte s razasutim kostima, ne trgujte za Boga miloga, razasute kosti će vam suditi jednoga dana, budite uvjereni u to. U nastavku propovijedi poručio je župnik svima prisutnima da se naše sjećanje za žrtve ne smije samo svesti na današnji dan kad ih se spomenemo i upalimo svijeće na Spomen obilježju. Takav odnos prema tragediji i žrtvi hrvatskog naroda pretvara se  u zaborav. Zaborav uključuje da nećemo imati ispravna odnos prema njihovoj  žrtvi, tj. da je se prisjećamo samo onda kada nam treba za neke jeftine bodove u društvu. To je zaborav. A taj je zaborav grijeh.

Članovi liturgijske sekcije izmolili su prigodne molitve za sve poginule, nastradale i nestale branitelje te za sve nevine žrtve iz vremena blajburške tragedije a liturgijske pjesme pjevao je župni dječji zbor pod ravnanjem profesorice Magdalene Mišković.

Poslije svete Mise Centralnom Spomen obilježju u Orašju ispred spomenika braniteljima položili su vijenac i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga a oraški župnik fra Bono Kovačević izmolio je opijelo za sve poginule branitelje i nevine žrtve iz vremena svih ratova.

fra Bono Kovačević