Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Križni put na nakanu za duhovna zvanja
9.3.2018.Bijelo Polje/Sarajevo

Naš Gospodin Isus Krist ostavio nam zapovijed i obvezu molitve za duhovna zvanja rekavši: Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju! (Mt 9, 38). Znamo i iz vlastitog iskustva da je i naše zvanje izmoljeno i da iza njega stoji mnogo ljudi nama poznatih i nepoznatih koji su svojim postom i molitvom doprinijeli i našem pozivu. Svjesni smo činjenica da zadnjih godina opada broj duhovnih zvanja u većini redovničkih zajednica. Razlozi su mnogobrojni od manjka otvorenosti životu u obiteljima do „pošasti“ odlaska cijelih mladih obitelji s djecom iz naših krajeva. Zato naša molitva za duhovna zvanja treba biti još veća i jača.

Papa Franjo je 21. travnja 2013. rekao: Zvanja nastaju u molitvi i po molitvi, čitajte i žarko meditirajte Gospodnju riječ da biste vjerovali ono što ste pročitali, naučavali ono što ste shvatili u vjeri, živjeli ono što ste naučavali. Zato osim molitve za nova zvanja dužni smo moliti i za sva postojeća duhovna zvanja. Da u mjestu i vremenu koje im je podarila Božja providnost , budu znak nade i putokaz kako je lijepo živjeti s Bogom.

Znamo da se u našim redovničkim zajednicama istinski i iskreno moli za duhovna zvanja poglavito na Prve subote u mjesecu i uz Nedjelju Dobrog Pastira. Ipak unatoč toj dobroj i redovnoj praksi na sjednici Povjerenstva  za pastoral zvanja pri KVRPP BiH, koju smo održali u Bijelom Polju 17. veljače 2018., dogovorili smo predložiti samostanskim i župnim zajednicama da u korizmeni petak pred Cvjetnicu, 23. ožujka 2018. molitvu Križnog puta, koju ćete obavljati u zajednicama, preporučite na nakanu za duhovna zvanja. Da nam Bog podari dovoljan broj novih duhovnih zvanja, ali i da sve nas sačuva u svom pozivu.

Želeći Vam svako dobro od Boga u ove svete korizmene dane iskreno Vas pozdravljam.

 

                                       s. Lidija Kalfić, FDC,

voditeljica povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja

Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica

Bosne i Hercegovine