Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Krizma u župi Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici
9.10.2020.Sesvetska Sopnica

Pedeset četvero krizmanika i krizmanica je u nedjelju 4. listopada ove godine, na svetkovinu Sv. Franje Asiškog u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba primilo po rukama mons. Mije Gorskog, zagrebačkog pomoćnog biskupa i izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića sakrament Svete krizme.

Krizma je ove godine slavljena nešto kasnije nego ranijih godina zbog potresa u Zagrebu i nastalih šteta na crkvama i drugim sakralnim objektima u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a i potrebe poštivanja propisanih epidemioloških mjera zbog koronavirusa.   

Predvodeći svečano misno slavlje u samostansko-župnoj crkvi Gospe od Anđela, uz koncelebraciju domaćih svećenika fra Zdravka Dadića, fra Stipe Karajice i prof. fra Bože Lujića, zatim preč. Antuna Sentea, župnika u Sesvetskim Selima i dekana Sesvetsko-vugrovečkog dekanata, vlč. Leopolda Ćurčića, župnog vikara u Sesvetama, trajnih đakona Božidara Hadaša i Ivana Markulina te nazočnost velikog broja vjernika, roditelja i kumova biskup Gorski je u uvodu misnog slavlja prvo pozdravio sve okupljene, zatim franjevcima i vjernicima ove župe čestitao njima važnu svetkovinu Sv. Franje Asiškog, a krizmanicima poručio da po primljenom sakramentu Svete krizme kao zreli i odgovorni kršćani i članovi Crkve u današnjem vremenu i svijetu riječju, djelom i istinom budu spremni širiti i braniti svoju vjeru i dostojanstvo.

Mlade kandidate za krizmu je kroz vjeronaučne susrete i župnu katehezu, u okviru mogućih njihovih dolazaka pripremao samostansko-župni vikar i vjeroučitelj krizmanika fra Stipo Karajica. Na početku misnog slavlja, nakon otpjevanog himna Duhu Svetom, biskupa su u ime okupljenih župljana vjernika, krizmanika, njihovih kumova i roditelja pozdravili predstavnici krizmanika Matija Kunce i Klara Herceg i u znak dobrodošlice uručili mu buket cvijeća. Nakon prigodne homilije, obnove krsnih obećanja, polaganja ruku, zaziva Duha Svetoga, čime se krizmanici još savršenije vezuju uz Crkvu i obdaruju darovima Duha Svetoga uslijedio je najvažniji čin podjela sakramenta Svete krizme.

Liturgijsko pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je župni zbor mladih Anima una, pod ravnanjem prof. Domagoja Brlečića. Nedjeljna misna čitanja, psalam i zazive Molitve vjernika čitali su krizmanici Gabriela Tadić, Jure Stopić, Katarina Bonus, Sara Ladika, Ema Mihelja, Lana Matić, Matea Princip, Hana Zrilić, Petar Omazić, Ivona Vidmar i Viktorija Mandić. Na kraju misnog slavlja u ime roditelja i krizmanika krizmatelju biskupu Miji Gorskom su zahvalili Anita Mihelja i zajedno s krizmanicima Josipom Čičak i Lanom Miholić uručili prigodne darove, izrazivši u njima zahvalu, ljubav i povezanost vjernika ove župe s mjesnom crkvom. Na kraju svega župnik fra Zdravko je zahvalio biskupu i kolegama svećenicima na dolasku i predvođenju krizme, a krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima čestitao i posvijestio važnost današnje odluke o preuzimanju kršćanske zrelosti i odgovornosti.

Poslije završetka misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje krizmatelja, svećenika, trajnih đakona i krizmanika na trgu ispred crkve, a radost zbog uspješno proslavljenog sakramenta Svete krizme, susreta i zajedništva krizmanici, roditelji, kumovi i rodbina nastavili su u domovima krizmanika uz organizirane obiteljske gozbe i druženja, a biskup, svećenici i đakoni u prostorijama župne kuće.

Ljiljanko Petrušić