Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Korizmena duhovna obnova i samostanski kapitul u Gvozdu
1.3.2018.

U župi Sv. Petra i Pavla u Gvozdu, u srijedu, 28. veljače 2018. svećenici franjevci samostanskog područja Sv. Ilije Zagreb održali su korizmenu duhovnu obnovu. Na obnovi su sudjelovala petorica svećenika franjevca koji su pastoralno angažirani u tri pripadajuće župe (Gvozd, Sesvetska Sopnica i Vojnić) samostanu sv. Ilije proroka u Zagrebu: fra Božo Lujić, fra Tomislav Jurić, fra Stipo Karajica, fra Zdravko Dadić i fra Ivo Bošnjak, a zbog bolesti nije mogao sudjelovati fra Ante Ivanović, župnik u Vojniću.

Susret je započeo zajedničkom molitvom i uvodnim pozdravom gvardijana samostanskog područja fra Bože Lujića nazočnoj braći svećenicima, kao i zahvalom fra Tomislavu na spremnom prihvaćanju domaćinstva ove korizmene duhovne obnove i slavlja prvog ovogodišnjeg samostanskog Kapitula.

Tema duhovne obnove bila je Rad temeljna ljudska i redovnička vrijednost, koju je iscrpno predstavio domaćin i mjesni župnik fra Tomislav Jurić, iz čijeg izlaganja su se mogle čuti glavne značajke rada, a vezano uz to izneseni i smisleni poticaji za budući rad i život u samostanu i župi, kao područjima boravka i rada jednog svećenika franjevca. Na kraju otvorene diskusije na izloženu temu svi nazočni su se složili kako je odabir teme aktualan i jako dobro pogođena, te kako treba učiniti sve da svaki čovjek, posebno svećenik bude zauzet radom i da radeći, uz molitvu, ostvaruje sebi i bližnjemu dobro i radost. 

Nakon duhovne obnove održan je i prvi ovogodišnji samostanski Kapitul, na kojemu su, uz ostalo razmatrana pismena pastoralno-financijska godišnja izvješća sa župa, kao pripomoć i smjernice upravi Provincije za organizaciju predstojeće proljetne sjednice. Bilo je govora o prošlo završenoj godini u kojoj je dosta toga lijepog poduzeto i učinjeno na pastoralno-duhovnom i karitativnom planu, posebno je istaknut rad s mladima i karitativna zauzetost, zatim sve veća duhovna potreba vjernika za primanje Svetih sakramenata. Uz sve pozitivno istaknuto u prošloj godini, a ovdje je spomenuto još uvijek dosta teško ekonomsko stanje i nazaposlenost ljudi, zbog  čega se dosta vjernika, pa i cjelokupnih obitelji iz svih pobrojanih župa odlučilo na odlazak i seljenje u treće zemlje, što će se valjda bar malo zaustaviti u ovoj godini. 

Prva ovogodišnja duhovna obnova i slavlje Kapitula svećenika franjevaca Zagrebačkog samostanskog područja završeni su zajedničkim objedom i druženjem u organizaciji domaćina župnika fra Tomislava Jurića i njegovih župljana, na čemu im je na rastanku od srca zahvaljeno.

fia