Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Kardinal Puljić posjetio biskupiju Nicopolis ad Istrum u Bugarskoj
16.5.2018.Bugarska

Nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić boravio je od 11. do 14. svibnja u biskupiji Nicopolis ad Istrum u Bugarskoj. Na poziv biskupa te biskupije mons. Petka Christova, u svom četverodnevnom posjetu, kardinal Puljić pohodio je nekoliko važnih središta te biskupije a povod je bila proslava 370. obljetnice od njezinog uspostavljanja te prisjećanje na pastoralno djelovanje franjevaca iz provincije Bosne srebrene koji su početkom 17. stoljeća kao misionari djelovali u Bugarskoj.

Po dolasku u Bugarsku, kardinala Puljića su u gradu Plevenu u svom samostanu ugostili trojica franjevca konventualaca poljske provincije koji pastoralno upravljaju župom i svetištem Gospe fatimske u tome gradu.

U subotu, 12. svibnja u toj je župi svečanim Euharistijskim slavljem, kojim je u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Christovom i još desetak svećenika te biskupije predsjedao kardinal Puljić, proslavljen spomendan Gospe fatimske kojoj je svetište i župa posvećena. U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je izrazio radost zbog svoga posjeta Crkvi u Bugarskoj te zbog sudjelovanja u proslavi 370. obljetnice postojanja biskupije Nicopolis ad Istrum. "Rado sam prihvatio ovaj poziv i s posebnom ljubavlju izražavam svoju solidarnost i blizinu s ovom mjesnom Crkvom, njezinim pastirom, svim svećenicima i redovnicima, kao i sa svakim vjernikom. Dolazim iz zemlje iz koje su k vama došli franjevci kao misionari. Dobro razumijem što znači živjeti kao manjina s većinom i kako ostvarivati svoja prava i dostojanstvo s pouzdanjem u Boga i u vjernosti svojem krštenju", istaknuo je te u nastavku podsjetio sve nazočne na događaje vezane uz početke biskupije u kojima su vrlo važnu ulogu odigrali Bosanski franjevci.

Istoga dana u popodnevnim satima bio je upriličen posjet povijesnog muzeja grada Plevena u kojem je pohranjen nadgrobni spomenik prvog biskupa biskupije Nicopolis ad Istrum, o. Filipa Stanislavova.

U nedjelju, 13. svibnja kardinal Puljić predsjedao je svečanim Euharistijskim slavljem u katedrali sv. Pavla od križa u gradu Ruse, a koncelebrirali su biskup Christov, zatim katedralni župnik o. Walter Gorra te fra Jaroslaw Bartiewicz. Kao i prethodnog dana, u prigodnog propovijedi kardinal Puljić govorio je o hrabrom svjedočanstvu vjere bosanskih franjevaca misionara u toj biskupiji koji su kao plod svoga djelovanja iza sebe ostavili četiri samostana, devet župa, 30 svećenika i 20 bogoslova franjevaca. "Ovom svojom prisutnošću vam jamčim da niste sami, nego je cijela Crkva uz vas, jer ste nam dragi i važni kao svjedoci vjere na ovim prostorima. Kroz ovo slavlje, želimo obnoviti hrabru nadu i vjernost Gospodinu, obnoviti jaku crkvu u malom a to je naša obitelj koja je prva škola vjere i morala", poručio je na kraju propovijedi kardinal Puljić.

Nakon Mise je uslijedio zajednički ručak u obližnjem restoranu, a potom se kardinal Puljić uputio prema mjestu Nicopolis ad Istrum, gdje je zajedno s konventualcima iz Plevena i generalnim vikarom biskupije Nicopolis vlč. Strahilom Kavalenovom razgledao arheološko nalazište drevnog rimskog grada po kojemu biskupija nosi ime. Po završetku razgledavanja nalazišta kardinal Puljić je zajedno s pratnjom izmolio molitvu za bugarsku crkvu i narod pred kipom Blažene Djevice Marije.

Istoga dana u popodnevnim satima kardinal Puljić posjetio je i grad Belene na sjeveru Bugarske. Tamo ga je u župi sv. Ane s pjesmom i radošću ugostila redovnička zajednica pasionista i 100-tinjak vjernika te župe iz koje potječe blaženi biskup mučenik otac Eugene Bosilkov. U samostanskoj crkvi koju su prvotno izgradili franjevci misionari iz Bosne, kardinal Puljić je nakon kratke osobne molitve pred relikvijom blaženika i nakon molitve krunice s okupljenim narodom uputio župljanima nekoliko riječi ohrabrenja. Tako je poručio da vrlo dobro poznaje što znači biti manjina usred jedne većine ali kako manjina koja hodi s Bogom i ima povjerenja u Njega, postaje zapravo većina. Istaknuo je također kako zajednica koja moli i koja se usrdno obraća Gospi „prima snažan blagoslov od Gospodina“.

Kao zadnju točku svoga posjeta Bugarskoj kardinal Puljić se na kraju obratio i studentima medicine koji dolaze iz Velike Britanije i Indije. Poručio im je kako imaju mogućnost probuditi nadu i graditi budućnost u ovom narodu među kojim se sada nalaze te im na kraju udijelio pojedinačni blagoslov.

Oprostivši se od braće konventualaca koji su ga srdačno primili i s kojima je proveo četiri dana u ugodnom bratskom druženju, kardinal Puljić se u ponedjeljak, 14. svibnja u jutarnjim satima uputio u Sofiju odakle je poletio natrag u Sarajevo.

 

Izvor: kta