Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Hodočasnici s Petrićevca i Kotor Varoši na putu prema Podmilačju
22.6.2024.Petrićevac/Kotor Varoš/Podmilačje

Utjecati se sv. Ivanu Krstitelju i njegovom moćnom zagovoru kod Boga odlučile su se između mnogih i ove godine dvije hodočasničke skupine, jedna veća iz Kotor Varoša i jedna manja skupina iz Banja Luke, točnije iz Franjevačkog samostana na Petrićevcu.

Rano ujutro 22. lipnja 2024. godine krenule su skupine hodočasnika iz dva različita mjesta. Jedna s nešto kraćom tradicijom od pet godina s Petrićevca (njih oko tridesetak), dok je druga skupina ona s nešto dužom tradicijom još od 1998. godine iz Kotor Varoša (njih nekoliko stotina).

Hodočasnici s Petrićevca svoje su hodočašće započeli svetom misom u 07:00 sati u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante na Petrićevcu koju je predvodio fra Domagoj Šimić – gvardijan, nakon čega su se uputili na dvodnevni hod prema prema najstarijem svetištu u BiH, svetom Ivi u Podmilačje. „Jer upamtimo svoje hodočašće započinjemo svetom misom, svetom misom ćemo ga i završiti na našem cilju“, istaknuo je fra Domagoj u kratkom nagovoru na početku sv. mise.

Grupa hodočasnika iz Kotor Varoša, na čelu sa župnikom fra Zoranom Mandićem, imala je u 08:00 sati kratku molitvu i blagoslov za sretan put koju je predvodio fra Tomislav Svetinović, samostanski i župni vikar na Petrićevcu, te upravitelj župe u Sanskome Mostu. Oni će svoju hodočasničku misu prvog dana svoga dvodnevnog pohoda imati u župi Sokoline koja se nalazi na njihovoj ruti prema Podmilačju.

Konačni cilj obje skupine jest stići u svetište franjevačke provincije Bosne Srebrene, ono najstarije nemarijansko, sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kojega od milja vjernici nazivaju „Bosanskim Jordanom“.

Važno je napomenuti kako je skupina s Petrićevca potaknuta gvardijanom fra Domagojem prije pet godina brojala svega četiri člana, da bi se s ovogodišnjim hodočašćem broj popeo na njih tridesetak. Također je bitno napomenuti kako ova skupina s Petrićevca nije jedina koja hodočasti iz Banja Luke kako bi se utjecala sv. Ivi i njegovom moćnom zagovoru kod Boga.

Hodočasnici iz Kotor Varoša imaju daleko dužu tradiciju, te je i njihov broj u početku bio znatno manji nego danas, no on se iz godine u godinu popeo na današnju brojku od nekoliko stotina vjernika.

U razgovoru s hodočasnikom iz Kotor Varoša uvidjeli smo kako se javlja želja pojedinih da u narednim godinama potaknu na hodočašće svoju djecu i unuke, što je uistinu najljepši primjer prenošenja kršćanske tradicije s koljena na koljeno.

Banjolučki hodočasnici u ova dva dana proći će rutu uzvodno Vrbasom i njezinim kanjonom, dok će oni iz Kotor Varoša proći kroz Sokoline, Skender Vakuf i Dobretiće, sve do jednog zajedničkog cilja- Bosanskog Jordana.

Neka naše hodočasnike čuva Gospodin Bog i pomogne im na njihovome hodočasničkome putu da ustraju u svojoj nakani. Bog im uslišao molitve i prošnje, te svu žrtvu koju će prikazati na ovome putu po zagovoru sv. Ivana Krstitelja.

Sveti Ivane Krstitelju, pretečo Kristov, moli za nas!

Izvor: Samostan Petrićevac