Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
GVEG 2018. u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji
15.5.2018.Visoko

Tradiciju treba njegovati, to znamo. Upravo zato se u našoj školi od 1988. godine organizira manifestacija Glazbena večer Gimnazije (GVEG). U početcima je ta manifestacija održavana dvije večeri: prva je bila glazbeno-poetska, a druga glazbena. Ove godine GVEG smo odlučili napraviti ponovno na taj način.

Zahvaljujući ideji i vrijednom trudu našega profesora informatike i sociologije, ujedno gvardijana fra Franje Radmana prostor gimnazijskog hola postao je pozornica i dvorana u kojoj su naši nadareni i marljivi učenici vođeni profesoricama, s. Kristinom Marijanović, profesorica hrvatskoga i njemačkoga jezika, i Melisom-Marijom Zerdo, profesorica glazbene kulture, predstavili svoja poetska i glazbena umijeća.

U prvoj noći nastupali su naši učenici i učenice, početnici u sviranju: Izabel Perić (1.b), Lana Šteko (1.b), Mia Tešić (1.a), Meggy Slijepčević (1.a), Filip Pilić (2.b), Ema Krivdić (3.b)i Stjepan Čečura (3.a). Učenice I. i II. razreda čitale su prozu i poeziju: Darija Bojanić (2.b), Nedžmina Muslić (1.a), Semra Bukva (2.a), Enida Ismić (2.b), Ines Zeko (2.a) i Imea Hadžić (2.b).

Večer je osmišljena tako da ambijent bude vrlo ugodan, romantičan, s prigušenim svjetlima i upaljenim svijećama. Glazba je umjetnost zvuka u vremenu koja izražava ideje i emocije u značajnim formama kroz elemente ritma, melodije i harmonije. Poezija je mjesto ljepote i intenzivnih emocija iskazanih tintom na papiru. Umjetnost gdje se poezija i strast sudaraju jest glazba. Učenici su se tako vratili u prošlost i odsvirali već skladano, a zakoračili u budućnost i pročitali tek napisano, još nepročitano.

Druga noć GVEG-a ponukala nas je da zavirimo u posve novi svijet. Svijet gdje možemo biti ono što želimo i jesmo. Naši mladi virtuozni učenici i učenice približili su nam prošlost brojnim djelima u natjecateljskom dijelu. Najprije nas je Marija Ivanović (4.b) povela za ruku putem mirisne emocije svirajući „Ljubavne teme“ skladateljice i pijanistice Catherine Rolling. Skladbu „Desiree“ Marie Linnemann odsvirao je Filip Samardžić (1.b) na gitari. Faris Kazija (1.a) svirao je Beethovenovu „Mjesečevu sonatu“, a Sara Pezer je oživjela „Noćni ples“ Catherine Rolling. U 19. st. izvedbom „Etide za gitaru“ skladatelja Maura Giulianija vratio nas je Damir Petrović (1.b). „Malaguenu“ skladatelja Josea de Azpiaze odsvirao je na gitari Antonio Matić (3.b). Nadalje, nastupio je i Ćazim Sinanagić (4.b) koji je skladbom „Porz Goret“ Yanna Tiersena oživio mir i uznemirenost, dosežući vrhunac emocionalnosti i odvodeći nas u njen smiraj. Marko Komšić (3.b) bugarski narodni melos skladbom „Hora masticora“ približio nam je harmonikom, a Daniel Glavaš (4.b) počastio nas je skladbom „Comptine d'Un Autre Été“ iz filma Amélie. Na kraju su nastupili još Marko Komšić na violini te Josipa Dujmenović (3.b) i Antonio Matić na giratama izvodeći skladbu iz serijala „Game of Thrones“ skladatelja Ramina Djawadija.

Njihove izvedbe ocjenjivale su strpljive, blage i pravedne profesorice glazbe: Alma Aganspahić, Marina Kovač i Lejla Džambazov. Dok su one odlučivale o pobjedniku, publiku je u revijalnom dijelu programa vokalno-instrumentalni sastav FKG-a zabavljao obradama popularnih pjesama Boba Dylana, Metallice i Bjelog dugmeta, te naša dvojica iznimno taletnirana učenika Marko Komšić i virtuozni klavirist Ivan Dominković (1.a). Počašćeni smo bili također nastupom dvije mlade talentirane djevojčice, Lorene Bojić i Anđele Babić, učenica II. i III. razreda Osnovne glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ iz Žepča, te su nam četveroručno odsvirale Gurlittovu Polonezu.

Program su vodili Enida Ismić (2.b) i Nikola Ćurić (1.b). Nakon što je ravnatelj fra Zvonko Miličić pozdravio prisutne, profesorica Alma Aganspahić proglasila je pobjednika. Na ovogodišnjem GVEG-u to je Daniel Glavaš.

Naši vrijedni učenici i učenice sa svojim profesoricama i profesorima još su jednom pokazali izniman talent i dokazali koliko naša škola obiluje darovima, što glazbenim, što spisateljskim. Očekujemo i dogodine pregršt bogatstava.

 

Enida Ismić, 2.b