Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Gostovanje hora/zbora Pontanima u Engleskoj
13.3.2018.Engleska

U organizaciji Woolf instituta s Univerziteta u Cambridgeu, hor Pontanima išao je na turneju u Englesku od 28. II. do 6. II. 2018. godine. U okviru sedmodnevne turneje, održana su tri koncerta od kojih je svaki reprezentativno reklamiran:

https://www.youtube.com/watch?v=zECuOeObAvk.

1. marta održane je koncert u Drapers Hallu, u ​jednoj od najeminentnijih dvorana u Londonu – http://www.woolf.cam.ac.uk/whats-on/events/pontanima-london-concert zatim ​drugi koncert, održan je​ 3. marta u crkvi Robinson koledža u Cambridgeu – http://www.woolf.cam.ac.uk/whats-on/events/pontanima-choir i naposljetku je održan koncert

5. marta u katedrali u Durhamu, jednoj od najmonumentalnijih građevina gotičkog stila, izgrađenoj u 11. stoljeću i koja je pod zaštitom UNESCO-a – http://www.durhambid.co.uk/events/pontanima-durham-concert).

Prije svakog koncerta, Nedžad Avdić, preživjeli stradalnik genocida u Srebrenici, ispovijedao je traumatično iskustvo za osvješćenje da se više nikada ne ponovi.

Pored koncerata, održan je niz predavanja i radionica o misiji i djelovanju Pontanime kao i intervjui s predstavnicima i članovima hora, a u pripremi je i film o Pontanimi u produkciji velike medijske kuće BBC-a.

U višemjesečnoj ozbiljnoj pripremi za izazovnu turneju izborom iz Pontanimine Simfonije religija, kao i postavkom novih kompozicija, dirigentica Alma Aganspahić je spremala hor s krajnjom predanošću i vrhunskom stručnošću, krunisanim inspirativnim vođenjem izvedbi. Osobito su prihvaćene kompozicije Zikr (A. R. Rahman) i Bohemian Rhapsody (Queen) u obradi Alme Aganspahić i Elvira Solaka, no, svaku kompoziciju, publika je oduševljeno pozdravljala i više minutnim ovacijama pozivala hor na bis zahvale.

Pontanima je još jednom internacionalnom turnejom pokazala važnost svoje misije slanjem poruke pomirenja, prihvatanja i ujedinjenja kroz muziku.

 

Zbor Pontanima