Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA

Najave

19.8.2018.Sarajevo/Srebrenica
Franjevačka ljetna škola duhovnosti

 

Cijenjeni prijatelji, braćo i sestre!

Nije nam u cijelosti poznato zašto su fratri, prije više od 700 godina došli u Srebrenicu i kako je tekao njihov život, jer su izvori vrlo oskudni, a na temelje, našu kolijevku, je pala sjena i prašina, tuge, progona i zaborava. U Bečkom ratu sve je uništeno i zaboravljeno (konac 17. stoljeća), a fratri i kršćani-katolici protjerani, franjevački samostan i crkva Sv. Marije su srušeni i zapaljeni.

Međutim, u znak zahvalnosti Bogu na ustrajnosti i opstanku kroz sedam stoljeća, franjevci Bosne Srebrene su se ponovno vratili u svoju Srebrenicu 1991. godine. Istina, na tek malo otkopane temelje i u jednu malu spomen-kapelicu Sv. Marije! Povratak je bio svečano obilježen na mnogim važnim mjestima Bosne i Hercegovine, pa i u samoj Skenderiji, u centru Sarajeva. A onda je došao strašan rat 1992-95., koji još uvijek tinja i prešutno traje. Mnogi su mislili da ćemo u tom ratnom vihoru nestati. No, računica je bila slaba; mi smo još živi!

Spomen crkva je dobila i svog prvog župnika fra Petra Matanovića, nakon njega fra Martina Antunovića i fra Niku Josića, a povremeno su se uključivali i fra Marko Oršolić, fra Ivo Marković i fra Ivan Šarčević, itd. Na svete mise dolazili su i drugi fratri, svećenici, biskupi, kardinal Vinko Puljić i mnogi hodočasnici!

Svete mise su služene kroz to vrijeme poslije rata, jednom mjesečno. Na promjenama 2016. godine, imenovan sam za župnika župe Zvornik-Srebrenica. Nakon molitve i ozbiljnog promišljanja, vođen Duhom Božjim, bez prenemaganja i osobnog isticanja, odlučio sam slaviti svetu misu svake nedjelje u našoj kolijevci i na našim korijenima. I ne samo to, rodila se i ideja da se gradi duhovni, a u dogledno vrijeme i materijalni „Franjevački međunarodni centar za dijalog, mir i pomirenje“. 

Pored svetih misa, molitve za duhovnu i materijalnu obnovu Zvornika, Bratunca i Srebrenice, pa i samog Srednjeg Podrinja, povremeno dolaze hodočasnici, a bila je i Prva i Druga međunarodna likovna kolonija-Srebrenica 2016. i 2017.godine, koja sada putuje po Europi, i priča o teškoj povijesti Srebrenice!

Među stranicama izgradnje Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, svoju kockicu na mozaiku treba pronaći i „Franjevačka ljetna škola duhovnosti“. 

Pod vodstvom naših profesora Franjevačke teologije u Sarajevu, kao organizatora i drugih suradnika, škola je predviđena od 19. do 24. kolovoza 2018.

Program:

- 19. kolovoza u 18.00 sati: sv. misa i otvaranje FLJŠD

- Ponedjeljak do četvrtka, predavanja i rad po skupinama, upoznavanje s poviješću Bosne Srebrene i djelovanjem franjevaca, franjevačka karizma!

- Petak, u 11.00 sati sv. misa zahvalnica, podjela diploma i s ručkom, završetak programa.

 

Cijenjeni prijatelji, braćo i sestre, lijepo Vas molim da se što prije prijavite za sudjelovanje na 
Franjevačkoj ljetnoj školi duhovnosti 2018. Broj sudionika je ograničen, a boravak u Srebrenici i smještaj su besplatni!

Mir i dobro!
 

Fra Joso Oršolić, koordinator FLJŠD

 

N.B. Prijave se primaju od ovoga mail-a do popune mjesta, najkasnije do 30. 06. 2018.