Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Fra Lovrina Mlada nedjelja u Turiću
31.8.2020.Turić/Donja Tramošnica

U župi Turić na fra Lovrinu Mladu nedjelju svetu misu je slavio nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. U nastavku tekst preuzet s facebook stranice župe Donja Tramošnica...

Temperatura je oko 35 C, u hladu, vjerojatno najtopliji dan u ovoj godini. Ipak to nije smetalo mogim vjernicima da i ove godine, najprije dođu na mjesto stradanja, sudjeluju u "obredu preminuća", i "putu križa", kako bi se što bolje pripravili za misno slavlja i izmolili za svoje potrebe.

Na mjesto fra Lovrinog mučeništva, u Staro Selo, stigli smo već oko 15 i 30 sati, ovaj puta prvi. Naime, prošle je godine, bilo više svijeta, više buseva, pa smo ovaj puta malo poranili. I dobro je. Nekoliko puta smo otpjevali sve strofe, fra Lovrine himne i čak dvije krunice. Pjesme i molitve, za naše potrebe, a velike su i prevelike, nikada previše!

Ubrzo se sabrala lijepa i povelika skupina vjernika. Stigli su i svećenici, pa se mogao ispovjedit tko god je želio. Na obred preminuća je došao i nadbiskup Tomo Vukšić, te započeo molitvu. Po završetku obreda, izmolili smo "Pet Očenaša na propetje" i krenuli na put križa, sa zaustavljanjem pokraj svake postaje. Brzo smo došli i na groblje Turić, gdje je sahranjen naš fra Lovro.

Misno slavlje je započelo fra Lovrinom himnom koju je pjevao Zlatko Špoljarević, s okupljenim vjernicima. U svojoj propovijedi, nadbiskup Tomo je naglasio hrabrost mučeništva sv. Ivana čiji je danas blagdan i koji je stradao od oholosti jedne žene Herodijade i njezine kćeri, a fra Lovro je stradao od ohologa Turčina Muje Arnauta. Uvijek se može poginuti za istinu i nije važno tko je egzekutor. Nevina žrtva u Božjim očima nikadane gubi sjaj i uvijek svijetli kao primjer za nasljedovanje. Budimo čuvari istine i pravde i ne trebamo se bojati nikakve korone, niti žrtve ukoliko iskreno molim zagovor naših sv. mučenika sv. Ive i sada još zdušnije Sluge Božjega fra Lovre Milanovića! 

U misnom slavlje, pored biskupa i domaćeg župnika te vicepostulatora fra Lovrine kauze, sudjelovalo je još desetak svećenika. Na kraju sv. Mise nadbiskup Tomo je blagoslovio krunice, dar vjernika Zvornika-Srebrenice, a zajednički je izmoljena i molitva za proglašenje blaženim kao i molitva za zdravlje i sve bolesnike i sve naše potrebe!

N.B. Molimo se svi zajedno za zagovor našega fra Lovre! Gospodin će sigurno uslišati naše molitve i potrebe!

Izvor: Župa Donja Tramošnica