Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Fra Ivan Nujić održao predavanje “Stoljeća Bosne Srebrene”
29.11.2019.München

Na poziv Akademskog kruga hrvatske katoličke zajednice u Münchenu, u utorak 26. studenog, u velikoj dvorani Hrvatske katoličke župe predavanje pod naslovom „Franjevačka provincija sv. Križa – Bosna Srebrena“", održao je fra Ivan Nujić, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Pred pedesetak slušatelja on je sažeto predstavio najvažnije događaje koji su obilježili sedamstoljetnu povijest ove zajednice: 1) uspostavu i procvat Bosne Srebrene za vrijeme bosanskih banova i kraljeva (1291. – 1463.); 2) obnovu u uvjetima osmanske okupacije do rasula u vrijeme Bečkog rata (1463. – 1699.); 3) ponovnu obnovu i cijepanje provincije u 18. i 19. stoljeću; 4) austro-ugarsko razdoblje i 5) život Provincije u 20. stoljeću. 

Predavač je također predstavio neke vrlo važne franjevce koji su obilježili ne samo vrijeme u kojemu su živjeli nego i kasniju povijest Provincije, a takvi su fra Anđeo Zvizdović, fra Matija Divković, fra Ivan Bandulavić, fra Lovro Karaula, fra Ivan Frano Jukić, fra Grgo Martić, fra Antun Knežević i fra Josip Markušić. Svoje izlaganje fra Ivan je završio pregledom povijesti visočke Franjevačke klasične gimnazije od utemeljenja (1900.) do danas.

 

Izvor: Fenix-Magazin