Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Duhovsko bdijenje i blagdan Duhova u župi Orašje
24.5.2021.Orašje

U subotu, 22. svibnja 2021. uoči svetkovine Duhova, u našoj župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, održano je večernje duhovsko bdijenje.

S prvim zvucima marijanske pjesme, župnik fra Bono Kovačević izložio je Presveti Oltarski Sakrament prisutnim vjernicima na štovanje.

Program duhovskog bdijenja osmišljan je u obliku slavlja Božje ozdraviteljske snage te kao molitva pouzdanja u Božju blizinu u kušnjama bolesti i nevoljama.

Tijekom bdijenja prisutni su slušali šest razmatranja. Ustroj svakog od šest razmatranja je slijedeći: najprije se čita odlomak iz Svetog pisma, zatim slijedi kratko razmatranje, a nakon njega molitva. Za vrijeme bdijenja prisutni su slušali evanđeoske tekstove i razmatranja na temu Isus Krist – Spasitelj i Ozdravitelj i to: sljepoća,  gluhoća i nijemost, uzetost (paraliza), krvarenje, gubavost i umrlost.

Program bdijenja završio se obnovom krsnih obećanja, zaključnom molitvom, zajedničkom molitvom Zdravo, Kraljice…, blagoslovom, otpustom i završnom pjesmom.

Bio je ovo lijep događaj za župnu zajednicu gdje se molitvom, pjesmom i zajedništvom uoči same svetkovine, dolaska Duha Svetoga i osnutka Crkve, slavilo Isusa i molilo Duhu Svetom da prožme sve prisutne i one koje nosimo u svojim molitvama.

Program obilježavanja blagdana Duhova u subotu započeli smo krunicom i litanijama Duhu Svetom. Zatim smo slavili misu bdijenja u 18:00 sati.

Također, bliža duhovna priprava za blagdan Duhova bila je devetnica u čast Duhu Svetom.

Na svetkovinu Pedesetnice ili Duhova svete mise bile su po redovitom nedjeljnom rasporedu. Uz svete mise imali smo pobožnost Duhu Svetom.

Hvala Presvetom Trojstvu, Blaženoj Djevici Mariji na ovom bdijenju!

fra Bono Kovačević