Najave

9.12.2023. Podmilačje/Zagreb

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Duhovne vježbe u samostanu Đakovica
21.11.2023.Đakovica/Kosovo

I ove godine u Đakovici, uoči blagdana Sv. Elizabete Ugarske, članovi Franjevačkog svjetovnog reda imali su svoje duhovne vježbe od 14. do 16. studenog 2023. Vježbe je predvodio fra Vinçenc Kajtazi, duhovni asistent Franjevačke mladeži u Đakovici. Prigodna razmatranja započinjala su u 16:30. U 17:30 po običaju zajednički smo molili krunicu, koju su predmolili trećoredci i trećoredice, a potom je u 18 sati slijedilo misno slavlje.

Na blagdan Sv. Elizabete u 17 sati trećoredci su se ispovjedili i sudjelovali na euharistijskom klanjanju. Potom je slijedila krunica i svečano euharistijsko slavlje, kojem je predsjedao mons. Hil Kabashi, OFM, biskup u miru, a s njime su koncelebrirali fra Lovro Gavran, gvardijan, fra Aleksadër Tanushi, fra Vinçenc Kajtazi i don Kolë Dedaj.

Pod sv. misom je primljeno šest novih članova u novicijat Franjevačkog Svjetovnog Reda, dok je njih petero – završivši novicijat – položilo zavjete. Ostali članovi OFS-a su nakon pričesti obnovili svoje zavjete. Slavlje je zaključeno bratskim druženjem uz koktel u velikoj dvorani Franjevačkog samostana.

U istom tjednu od 15. do 18. studenog 2023., u Đakovici su održane su duhovne vježbe i za svećenike. Sudjelovala su sva osmorica braće franjevaca Franjevačkog samostanu sv. Ante u Đakovici, te još sedam dijecezanskih svećenika, gosta iz drugih župa.

Voditelj ovih duhovnih vježbi za svećenike bio je fra Emanuel Josić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i profesor na Muzičkoj akademiji također u Sarajevu.

Oboje vježbe su vrlo dobro prihvaćene od sudionika, koji su ih sa zadovoljstvom pratili i aktivno u njima sudjelovali. Stoga se nadamo i dobrim plodovima – na slavu Božju i na spasenje i posvećenje duša.

FIA