Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Duhovna obnova u župi Domaljevac
12.6.2019.Domaljevac

Pod geslom „HVALA OCU I SINU I DUHU SVETOMU“, od 5. do 9. lipnja, u župi sv. Ane u Domaljevcu održana je duhovna obnova za ministrante i framaše te djecu od 1. do 9. razreda devetogodišnje škole. Obnovu je predvodio župni vikar fra Bono Kovačević.

Program duhovne obnove započeli smo u utorka, 4. lipnja na Radio postaji Orašje snimanjem emisije za završetak školske i vjeronaučne godine. Prigodom toga riječima "HVALA OCU I SINU I DUHU SVETOMU" zahvalili smo se Gospodinu Bogu na odgojiteljima (učiteljima i vjeroučiteljima), na prijateljima i prijateljicama i bližnjima, na sestrama i braći, na daru molitve i vjere, na daru mira i tišine, na daru ufanja i ljubavi, na svakoj kapi dobrote mudrosti i znanja i na svemu što je učinio za mene..

Poruka povodom završetak školske i vjeronaučne godine na Radio Orašju emitirana je u subotu, 8. lipnja i  u nedjelju, 9. lipnja.

Drugoga dana u srijedu, 5. lipnja obilježili smo Dan ekologije. Framaši su zajedno sa ministrantima produbljivali razumijevanje značenja tog imena - Franje kao zaštitnika ekologije te preispitali odgovornost koju nasljeđujemo kao sljedbenici Franjini u brizi za sve stvoreno.

U četvrtak, 6. lipnja tijekom duhovne obnove za vrijeme večernjeg misnog slavlja i euharistijskog klanjanja izrekli smo molitvu zahvale za ljubav Ocu, Sinu i Duhu Svetom, Izvoru ljubavi te pozvali jedni druge da se otvorimo toj Trojstvenoj Ljubavi. Zahvalili smo Božanskom Spasitelju za beskrajnu ljubav, za Crkvu, za mile i drage te u posvetnoj molitvi zamolili Presveto Srce Isusovo da nam bude utočište u životu i ljubavi, u patnjama i borbama u smrtnom času i u vječnosti. 

U sklopu duhovne obnove u petak, 7. lipnja ministranti su imali svoj Ministrantski kviz. Kviz znanja se sastojao od prepoznavanja katehetske građe za ministrantske susrete: liturgijski prostor, liturgijske knjige, posuđe i odjeća, liturgijska slavlja i pobožnost prema knjizi Liturgijska godina 2 (radni listovi za drugo godište ministrantske skupine) od autora Dejana Čaplara i Dejana Henčića i suradnika. Kako Kviz nije imao natjecateljski karakter ipak neki su nagrađeni prigodnim priznanjem.

U subotu, 8. lipnja imali smo "Pete ministrantske zajedničke igri na otvorenome" na igralištu u župnom dvorištu. Program je započeo molitvom, a potom smo se podijelili u tri ekipe: sv. Polonije, sv. Dominika i sv. Tarzicija te se okušali u raznim zabavnim igrama prilagođenim uzrastu sudionika: Sakupljanje loptica, Nabacivanje kruga - Sinjska alka 2, Mini basket, Križić-kružić, Pikado sa ceradom, Skakanje u vrećama, Asocijacija, Potezanje konopca i Gori kuća.

U znak sjećanje na te dane svaki je ministrant i dijete dobilo Pohvalnicu. Svrha i cilj duhovne obnove jest okupiti djecu i mlade na lijepo i korisno druženje uz molitvu, pjesmu, igru da se razvesele, da zavole svoju župu i župne obveze kroz ministrantske i vjeronaučne susrete, redovito sudjelovanje na misnim slavljima. Susret smo započeli mi, ministranti, a na kraju nas je bilo 48.

Obnova je završena u nedjelju, 9. lipnja misnim slavljem za kraj školske i vjeronaučne godine kada smo zahvalili najprije Bogu za dar života i znanja stečenog u školi; za dar roditelja, učitelja, vjeroučitelja i odgojitelja koji su nam i u ovoj godini dali sve od sebe, svoje znanje i iskustvo. Riječima molitve „HVALA OCU I SINU I DUHU SVETOMU“, mi, ministranti, djeca devetogodišnje škole, srednjoškolci zahvalili smo se Gospodinu Bogu na uspjehu u školi i znanju što smo ga stekli te svojim brojnim učiteljima koji su nas savjesno i odgovorno vodili na tom putu.

Misno slavlje je predvodio fra Bono Kovačević, župni vikar. U svojoj prigodnoj homiliji fra Bono je istaknuo da naše sudjelovanje na ovom misnom slavlju, misi zahvalnici za kraj školske i vjeronaučne godine jest odraz naše želje da se zahvalimo za sve primljene darove u protekloj školskoj i vjeronaučnoj godini“.

Program misnoga slavlja: službu riječi, molitvu vjernika i prigodne molitve za kraj školske i vjeronaučne godine animirali su ministranti. Ministranti su dobili i prigodna priznanja za časno služenje kod oltara, a ministrantska ekipa koja redovito priprema Kviz znanja za susret ministranta u  Visokom i u Sarajevu dobila je repliku Diplome za osvojeno prvo mjesto iz Kviza znanja na ovogodišnjem susretu ministranata u Visokom (11. svibnja 2019).

Slavlje je pjesmom animirao župni bend mladih "Vis Fenix". Na kraju misnoga slavlja posebnu zahvalu fra Bono je uputio svojim ministrantima koji su iznijeli najveći teret organizacije duhovne obnove te nas još jednom pozvao riječima: „Hvala Ocu i Sinu i Duhu Svetomu“ da se zahvalimo za dar prijateljstva, druženja, mira i ljubavi i da molimo jedni za druge da nam svaki dan bude sve ljepši i uspješniji , smisleniji i blagoslovljeniji.

 

Župa Domaljevac