Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Drugi edukacijski seminar za bogoslove i sestre juniorke
6.3.2018.Sarajevo

U četvrtak 1. ožujka 2018. godine, na Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, održan je drugi edukacijski seminar za bogoslove i sestre juniorke prema smjernicama novog Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis. Domaćin ovogodišnjeg susreta bila je Franjevačke teologije u Sarajevu. Na seminaru je sudjelovalo 80 osoba, od toga 69 bogoslova iz triju bogoslovija u Sarajevu (Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Redemptoris Mater, Franjevačke bogoslovije), bogoslov iz Salezijanske zajednice sv. Ivan Bosco iz Žepča, 2 sestre juniorke Služavke Malog Isusa zajedno s magistrom te 8 odgojitelja spomenutih sjemeništa.

Na početku programa nazočne je pozdravio fra Danijel Nikolić, odgojitelj franjevačkih bogoslova, a potom je uslijedilo uvodno predavanje dr. sc. Sande D. Smoljo, voditeljice Centra za savjetovanje, koja je sudionicima predstavila program, temu, te objasnila cilj i svrhu edukacijskog seminara. Novi Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, dokument o svećeničkom odgoju i izobrazbi, u broju 202. ističe sljedeće: „U program kako početne tako i trajne formacije treba uključivati posebne poduke, seminare i tečajeve za zaštitu maloljetnikâ“. Slijedeći smjernice spomenutog dokumenta cilj seminara je senzibilizirati sudionike na spomenutu temu, govoriti o njoj transparentno, bez straha, te kroz stručne programe stjecati nova znanja i vještine kako bi u pastoralnom radu mogli djelovati preventivno, a ne dijagnostički ili samo terapijski. Razvijati preventivne metode jedan je od najboljih oblika odgoja i edukacije, istakla je dr. Smoljo.

Prvo predavanje na temu Zaštita i dostojanstvo djece te njihovo zlostavljanje održao  je vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, (psiholog, psihoterapeut) stručni voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta i Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja đakovačko-osječke nadbiskupije. U svom izlaganju dr. Bošnjaković je dao pregled aktivnosti koje su, po pitanju zaštite maloljetnikâ u sklopu početne i trajne formacvije, realizirale katoličke crkvene isntitucije, s posebnim naglaskom na stručne programe koji su započeli u Hrvatskoj, a s ovim seminarom i u Bosni i Hercegovini. Nadalje, u svom izlaganju iznio je i zaključke simpozijâ koji su kroz protekle godine održani u Italiji, Trier-Luxembourgu, ističući kako je zajednička nit svih simpozija kontinuiran rad s odgajanicima i odgojiteljima na putu prema integriranoj osobnosti koja će biti u skladu s vrijednostima izabranog poziva.

Drugo predavanje na temu Prepoznavanje znakova seksualnog zlostavljanja i prevencija održala je Marina Šijaković, (dipl. theol.) vjeroučiteljica i stručna suradnica u trajnoj formaciji svećenika po pitanju zaštiti djece u đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Teologinja Šijaković, koja je završila edukaciju u Centra za zaštitu maloljetnika pri Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, kroz svoje predavanje obradila je nekoliko cjelina, osvrnuvši se posebno na dvije razine individualnu i društvenu, koje pokazuju kako i zašto dolazi do zlostavljanja. Kršćanstvo ne samo da prepoznaje dostojanstvo svakoga čovjeka, uključujući maloljetnike, nego na posebno mjesto stavlja djecu, naglasila je teologinja Šijaković, pozivajući se na svetopisamski tekst: "Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!" (Mt 19, 14.)

U drugom dijelu svoga izlaganja objasnila je kako prepoznati zlostavljača i žtrvu, odnosno kako pristupiti osobama koje su počinitelji djela i kako pomoći žrtvama nasilja. Na kraju su predstavljene preventivne metode i načini rada.

Iako je na Zapadu već raširena praksa ovakovih seminara, ipak i na našim područjima zaživljuje  ova edukativna  izobrazba, te je ovaj seminar dobra prevencija za ophođenje s ovim, teškim problemima u Crkvi i društvu općenito. 

Nakon predavanja održan je rad po skupinama na temelju izloženog sadržaja, a potom i izlaganje svake skupine kao i zaključci radnih grupa.

Po završetku radnoga dijela seminara uslijedilo je euharijstijsko slavlje koje je predvodio Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju odgojitelja kandidata koji se nalaze u početnoj formaciji svećeničkog ili redovničkog života. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je ukazao na važnost nutarnje ravnoteže čovjeka, te istakao kako rast i razvoj prema integriranoj osobnosti može voditi prema autentičnom življenju Božije riječi. 

Seminar je završen zajedničkom večerom i druženjem.

 

Fra Mislav Jozić