Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Druga stanica Frame Čuklić na putu za sv. Franjom
6.6.2021.Čuklić/Livno

Kako se približavala svečanost primanja i obećanja u franjevačko bratstvo, župa Čuklić organizirala je duhovnu obnova za framaše koja je upriličena u Kući Djeteta Isusa u Žabljaku gdje je nazočnim kandidatima posviješteno što točno znači i koju odgovornost sa sobom nosi obred obećanja.

„Ponizno slijediti sv. Franju, odričući se mnogih stvari te istinski slijediti vjeru težak je i zahtjevan izazov. Vjerujem da smo se svi u jednom trenutku zapitali jesmo li zbilja spremni obećati i jesmo li u stanju ispuniti barem pola stvari koje se traže od nas. Biti u frami ne znači samo više se usredotočiti na Boga i prihvatiti svoj križ, nego i nesebično nositi križeve drugih, kad od umora pokleknu i prekriže ruke nad životom. Živjeti vjeru podrazumijeva ogroman rad na sebi, ali kad znaš da je uz tebe 43 ljudi koji su ti spremni pružiti savjet, utjehu i ljubav, sve je lakše. Slikovito rečeno – 43 framaša su 43 rudnika zlata. A u tom rudniku nema ništa bez onoga tko je spreman zasukati rukave i uzeti alat za kopanje.

Naš župnik i duhovni asistent, fra Josip Jukić, neumorno nas tjera da zavirimo u srca i na tomu mu nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti, jer nije odustao od nas čak i kad bi drugi već odavno digli ruke. Otpočetka vidi potencijal u nama i na svojim predavanjima potpuno je „iscijedio” dušu, baš kao da posljednji put priča s nama”, poručili su čuklićki framaši. Ovom prigodom u posjetu su stigle i Sanja Budimir, socijalna pedagoginja s četiri framašice iz Posušja, te Nikolina i Marija Ivana iz Mostara, koje su svjedočile kako je frama utjecala na njihov život. 

Tijekom duhovnih vježbi naglasak je bio na komunikaciji, a tomu su doprinijeli i sami framaši tako što su mobitele ostavili kod kuće, potpuno darujući jedni drugima vrijeme kako bi saslušali probleme i dali savjet ili možda samo zagrljaj i podršku – stvari koje često zaboravljamo, a itekako su bitne. „I suze i smijeh razlog su što ćemo zauvijek pamtiti trenutke zajedništva kojeg smo stekli u Žabljaku. Razlika u godinama, razlika u karakterima, zanimanjima, osobnostima samo je dodatni pokazatelj koliko je svaka od 43 duše jednako potrebna za bratstvo, jer se ljepota krije u različitosti, a ljubav u prihvaćanju. Baš različitost daje snagu ljubavi – voljeti nekoga koga ne razumiješ je teško, a upravo je milost od Boga poziv na taj teški put”, još je jedna poruka koju je uputila ova vojska framaša sa svoje duhovne obnove. 

Inače, trinaest mladih će u nedjelju, 6. lipnja 2021. biti primljeni u framu, a njih 33 obećat će da će ponizno nastaviti koračati Franjinim stopama darujući svijetu sve što su ponijeli s ove duhovne obnove.

 

Martina Mišković, Frama Čuklić