Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Božićna čestitka provincijala Bosne Srebrene
24.12.2019.Sarajevo

Koliko puta ti se za me rodio, o malo d’jete Isuse!

...Al zv’jezda k tebi mene nije vodila.

I ja sam tebe tražio...

V.   Nazor

Poštovana braćo i sestre!

Dragi prijatelji!

Istinska poruka Božića je danas uvelike ugrožena. U žurbi i vrevi naših dana sve manje imamo vremena jedni za druge – za Boga. Lutamo i tražimo, a ne nalazimo što želimo i tražimo. Doživljavamo i vidimo oko sebe, a nerijetko i u samima sebi, puno nemira, nesreće i životnoga besmisla. Božić sve više postaje komercijalni blagdan i time ulazi u zadanu križaljku današnjih odnosa među ljudima.

Slavljenje Božića se svodi na ono izvanjsko, a Božić je simbol unutarnjega života. Ovu istinu je još u srednjem vijeku izrekao mistik Angelus Silesius riječima: „Mogao se Krist tisuću puta roditi u Galileji, ali ako se nije rodio u meni, uzalud je!”

Neka ovaj Božić ne bude samo uzaludno i izvanjsko slavlje. Otvorimo svoje srce djetetu Isusu, dopustimo da se Božić rodi ponajprije u nama, a potom po nama i u svijetu u kojem živimo. Neka ovaj Božić postane blagdan unutarnjega rođenja, novoga života. Neka svjetlo Božića prosvijetli naše srce i preobrazi našu svijest  u Kristovu svijest. Neka Božić bude naše autentično ogledalo.

Neka nas u našim traženjima i lutanjima zvijezda koja je pastire vodila i nas dovede do Božića koji je jedini moćan dati smisao našem životu. Božić je odgovor na sva naša traženja i pitanja!

S ovim mislima želim da svatko od nas ovoga Božića osjeti u sebi malo dijete Isusa.

Svima želim čestit Božić i blagoslovljenu Novu 2020. godinu!

 

Fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene