Najave

20.2.2022. Plehan

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Božićna čestitka fra Joze Marinčića, provincijala Bosne Srebrene
24.12.2021.Sarajevo

Poštovani i dragi vjernici!

Božić je većini kršćanskoga svijeta najdraži blagdan. A blagdan je tamo gdje se ljubav raduje. Božić je blagdan ljubavi koja preobražava ljude. Božić je Božji poziv na ljubav među ljudima, na razumijevanje i spremnost pomoći, na praštanje i pomirenje, na mir i prijateljstvo.

Na pozornici svjetskih zbivanja o kojima mediji toliko izvješćuju, pomislimo da tolerancije i dijaloga gotovo i nema. U vrtlogu ovih naših bosanskohercegovačkih zbivanja u kojem zbog gospodarskoga, ali i političkoga stanja mnogi mladi napuštaju svoja ognjišta tražeći bolji život u bijelom svijetu. U tom okruženju u kojem je tako teško graditi izgubljeno povjerenje, u kojem tako često u svojim opravdanim traženjima nailazimo na zatvorena vrata, prekrižene ruke i stisnuta srca onih koji bi nam mogli, trebali i morali pomoći. U ovim našim bosanskohercegovačkim zbivanjima u kojima nam se i Bog i čovjek čine tako dalekim i teško prepoznatljivim.           

No upravo u ovom tmurnom ozračju, u mraku koji prijeti da proguta naše životne snage pojavljuje se Svjetlo koje svojim zrakama pobjeđuje tamu: Bog nam šalje svoga Sina Isusa Krista čija nam je pomoć potrebnija nego ikada do sada.

Bog je ljubav, veli sveti Ivan apostol (1 Iv 4,8). Iako mnogi ljudi na različite načine shvaćaju ljubav, većina će posvjedočiti da je to ono što ih u životu čini najsretnijima i za čim najviše teže. Ako iskreno razmislimo, vidjet ćemo da ljubav daje smisao svemu što postoji. Upravo ljubav kako je mi doživljavamo u svojim životima ne trpi nikakvu apstraktnost. Svatko od nas želi ljubiti i biti ljubljen na konkretan način, riječima i djelima. Kako bismo inače znali da nas netko voli ako to ničim ne posvjedoči. Ljubav je po svojoj prirodi konkretna, ona teži da se utjelovi, da se utjelovi konkretnim djelima ljubavi, da se utjelovi na kraju rađanjem novoga života. Božja ljubav je najkonkretnija – ona se utjelovila za nas u Isusu iz Nazareta.

Ako Boga smatramo srećom i smislom ljudskoga života, onda nas iz poruke betlehemskih jaslica Bog ne čeka najprije u bogatstvu i imanju niti u zamišljenim rajskim vrtovima, nego najprije u našoj svakodnevici – konkretnoj obitelji, zajednici, poslu, društvu... Bog i smisao života daruju nam se i ondje odakle stalno želimo otići, odakle se sklanjamo u svoj strah ili mrak, u svoju samodostatnost. On nas čeka među ljudima s kojima nas je postavio da živimo. I nećemo se moći usrećiti bez njih.

Neka nam zato Božić bude prigoda da iznova obnovimo svoju ljubav prema svojim bližnjima. Čineći dobro drugima, doprinijet ćemo rastu i njihova i svoga ljudskog dostojanstva i tako širiti svjetlo Betlehemskoga Djeteta, nenametljivo svjetlo i blagu dobrotu koja ima snagu mijenjati svijet bez nasilja i sile, ljubavlju koja poštuje zakon ljudskoga rasta. Neka to svjetlo i ta ljubav zasja u našim srcima.

U ovom duhu želim vam svima, gdje god da živite i radite, čestit Božić i sveto porođenje Isusovo!

fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene