Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Blagoslovljeno novo trajektno pristanište u župi Sućuraj
24.7.2022.Sućuraj/Hvar

Novootvoreno trajektno pristanište u Župi Sućuraj na otoku Hvaru blagoslovio je u petak 22. srpnja župnik fra Stipo Marčinković.

Pristanište će nositi ime poginuloga sumještanina kapetana korvete HRM-a Ante Franičevića, sudionika herojske akcije zarobljavanja prvoga broda Hrvatske ratne mornarice. Svečanosti otvaranja nazočile su sve razine vlasti RH na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Pristanište je namijenjeno za velike trajekte pa će se s tim uvelike poboljšati prometna povezanost otoka Hvara s kopnom. Projekt je financiran sredstvima EU-a, Vlade RH i Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, u visini od oko 35 milijuna kuna.

Na svečanosti otvaranja načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić istaknuo je: „Danas smo svjedoci otvaranja trajektnog pristaništa koje su stanovnici otoka Hvara dugo čekali. Novo pristanište omogućit će pristajanje trajekata za oko 100 automobila. S tim će se smanjiti dosadašnje gužve i ubrzati protok prometnih sredstava i putnika u lukama Sućuraj i Drvenik između kojih u ljetnoj sezoni dnevno prođe više od 1100 automobila, a godišnje između 300 i 500 tisuća putnika. Stoga je ovo značajan događaj za otok Hvar; sve njegove stanovnike, posjetitelje i turiste. Uz ovo, u tijeku je projektiranje državne ceste D-116 Sućuraj – Poljica, s pripadajućom infrastrukturom; vodom i strujom, s čime će oživjeti ovaj zapostavljeni istočni dio otoka Hvara. A prošle godine Skupština Splitsko-dalmatinske županije izglasala je novi prostorni plan koji predviđa probijanje tunela Ravča-Drvenik. Sve te aktivnosti koje vodi Vlada RH na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i Splitsko-dalmatinska županija na čelu sa županom Blaženkom Bobanom omogućit će izravno povezivanje otoka Hvara, bisera hrvatskog turizma, na koridor 5C“, kazao je načelnik Slavić.

Potom je ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević podsjetio kako je „prije oko 500 godina Petar Hektorović u Starom Gradu uz svoj ljetnikovac Tvrdalj sagradio privezište s kojega je plovio morem, odlazio Maruliću, primao Držića i Hanibala Lucića i ostavio nam trajnu obavezu da nema alternative razvoju i stvaranju u našoj svetoj Hrvatskoj i na našem otoku“. Napomenuo je kako se „gradnjom luke u Sućurju završio jedan dugi proces investicija gotovo 120 milijuna kuna u svim jedinicama lokalne uprave otoka Hvara te na jesen počinjemo s novim investicijama s više od 200 milijuna kuna, a radovi će početi u Jelsi“, priopćio je ravnatelj Maroević.

Župan Boban spomenuo je izreku: „Riječi lete, djela ostaju“. „Riječi utemeljene na crnilu, na mržnji, brzo lete. A djela, poput onoga jučer u Solinu, i ovog djela danas ovdje i onoga koje će biti u utorak, a koje, uz pomoć EU-a, s nama Splitsko-dalmatinskom županijom i lokalnim zajednicama, jednom sinergijom provodi Vlada RH, to ostaje kao trajni temelj i trajno djelo za korisnike takvih projekata i djela, a riječi vrlo brzo nestaju, ishlape, dok djela, kao što su luke i lukobrani, domovi zdravlja, mostovi i tuneli vječni i na korist naših građana. … Želim da današnja Sv. Magdalena izlije svoj blagoslov na sve, poglavito one koji je štuju u svome mjestu, a sv. Nikola, koji stoji tu pokraj nas, neka svojom uzdignutom rukom čuva pomorce, ovo lučko pristanište i sve stanovnike otoka Hvara, osobito svoga Sućurja“, poželio je župan Boban.

Premijer Plenković zahvalio je svima koji su pridonijeli da vanjski vez u luci Sućuraj bude otvoren, čime će se poboljšati prometna povezanost kopna i otoka Hvara s lukom koja omogućuje da tu pristaju trajekti većih kapaciteta, da prevoze više putnika i vozila te da na taj način ubrzaju dinamiku prije svega dolazaka turista na Hvar, ali isto tako i bolju prometnu povezanost stanovnika otoka Hvara.

Župnik Marčinković osobno i uime župnika susjednih župa Bogomolje i Gdinj fra Marija Divkovića, u ime svoga rođenog brata, župnika župe Kompolje i upravitelja još dviju župa kod Otočca, voditelja emisije Zlatni savjeti na Laudato TV fra Jure Marčinkovića te župnog vikara iz Rame u Bosni i Hercegovini fra Branka Malekinušića srdačno pozdravio ugledne goste te istaknuo: „Ovo je dan što ga učiniše za nas Gospodin Bog i dobri ljudi. Veselimo se i radujemo se ovom danu“. Potom je izrekao riječi blagoslova: „Blagoslovi, Gospodine, ovo naše novo pristanište. Blagoslovi sve posade i sve trajekte koji budu na njemu. Blagoslovi sva prometna sredstva i sve putnike koji preko njega budu prolazili. Po zagovoru naših svetih zaštitnika svetoga Jurja i svetoga Ante te ovdje nazočnoga sv. Nikole, čuvaj ih, Gospodine, od svakoga zla. Blagoslovi i sve one koji su projektirali i financirali izgradnju ovog pristaništa, osobito blagoslovi  sve one koji su izgradili ovo pristanište. A blagoslovi i sve nas ovdje nazočne koji te to molimo za tvoj blagoslov i tražimo Tvoju zaštitu po Kristu Gospodinu našemu“, zaključio je fra Stipo i blagoslovio pristanište.

Nakon blagoslova premijer Plenković krenuo je u župu svojih korijena Svirče gdje se slavila zaštitnica sv. Magdalena, Mandalina, a Blaženko Boban je sa svojim suradnicima objedovao kod bosanskih franjevaca koji su mu uručili jednu sliku s nedavno održane likovne kolonije „Terra incognita II“, dok je fra Juro gostima darovao svoju „Ljekarušu".

Sućuraj, 22. srpnja 2022.

Stipo Marčinković