Najave

Pridruži nam se

Želiš li biti franjevac Bosne Srebrene?
NA PUTU DO FRANJEVAŠTA
Blagoslovljen kip sv. Josipa uz Godinu sv. Josipa u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju
14.6.2021.Orašje

Na misnom slavlju u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju u četvrtak, 10. lipnja na blagdan sv. Josipa zaštitnika hrvatskog naroda vlč. Hrvoje Kalem, profesor fundamentalne teologije u Sarajevu, uz koncelebraciju župnika fra Bone Kovačevića, blagoslovio je novi kip sv. Josipa, dar darovatelja župe.

Danas u našoj crkvi izlažemo kip sv. Josipa na javno štovanje. Ovom prilikom obavit ćemo obred kojim blagoslivljamo najprije Boga, stoga je potrebno da zato prije svega raspoložimo svoja srca, te s razumijevanjem pristupimo ovom slavlju, rekao je vlč. Kalem.

U uvodnim dijelu u propovijed na večernjoj misi vlč. Hrvoje je istaknuo: „Draga braćo i sestre, na ovo večerašnje razmišljanje potaknula me jedna od naslovnih slika na facebook stranici vaše župe. Na toj slici kao na triptihu u sredini stoji blaženi Alojzije Stepinac, kao zaštitnik vaše župe, a s desne strane slika Biblije i ispod natpis Godina Božje Riječi, a s lijeve strane slika svetog Josipa i natpis Godina svetog Josipa. Razlog ovakve slike sigurno je i to što su ove godine, naši biskupi u BiH proglasili Godinu Božje Riječi, a papa Franjo je proglasio posebnu Godinu svetog Josipa. Večeras također u godini sv. Josipa blagoslivljamo i njegov kip te se sjećamo kako je Hrvatski sabor na današnji dan davne 1687. godine, dakle 334 godine, izabrao sv. Josipa za zaštitnika Kraljevine Hrvatske, a i time i čitavog hrvatskog naroda koji je nadživio sve peripetije oko svoga suvereniteta. Sve nam je ovo povod za kratko promišljanje o svetom Josipu i Božjoj Riječi“.

„Sveti Josip nam treba biti uzor kako se posve staviti u službu Božje riječi, kako spasiti Božju riječ od Heroda ovoga svijeta, kako zaštiti Božju riječ, pa makar se nekad moralo pobjeći i u Egipat i u svoje se vrijeme vratiti iz njega. Sveti Josip nam je putokaz kako se mučiti mišljenjem: život nije sanjarenje i maštarenje, nego strastveno  i naporno mišljenje kako svoj život urediti po Božjoj riječi i kako u svome životu, unatoč svim nedaćama i nevoljama, sačuvati Božju riječ u dobru i plemenitu srcu. Zato možemo biti sretni što nam je sveti Josip, kao narodu zaštitnik, jer zaista u njemu imamo moćnog zaštitnika i imamo od koga učiti. Neka nas sveti Josip trajno štiti, čuva i zagovara, a kip koji ćemo blagosloviti neka bude trajan spomen na to da kao narod i kao pojedinci imamo moćnu zaštitu pred Bogom. Ako je Bog izabrao svetoga Josipa da se brine za njegova Sina jedinca tada je jasno koliku moć i utjecaj sveti Josip ima pred Bogom“. - poručio je na kraju propovijedi poručio je vlč. Hrvoje.

Kip sv. Josipa naručen je iz Međugorja, po narudžbi. Uklopio se kao da je oduvijek bio dio inventara crkve blaženog Alojzija Stepinca u Orašju.  Riječ je o kipu svetog Josipa, koji je nabavljen od darova župljana i blagoslovljen na blagdan svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda i postavljen u ovoj crkvi gdje kipa ovog sveca nije bilo. Ovaj kip je posebno lijepi i  izrađen od kamene prašine. Radio ga je gospodin Mika Pijak u suradnji sa prijateljima u Posušju koji se time bave i to im je struka, a nisu neki nadriobrtnici. Sve je napravljeno točno i lijepo, proporcije tijela su savršene. Podest od bračkog kamena na kojem stoji kip visine 130 cm uradila je Klesarstvo Topalović iz Orašja.

Izvor: župa Orašje